ua en ru

Кожара у Міжнародний день миру наголосив на необхідності вирішення тривалих конфліктів

Діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ України Леонід Кожара у Міжнародний день миру, який відзначається 21 вересня, наголосив на необхідності вирішення тривалих конфліктів. Про це йде мова у заяві міністра, передає прес-служба Міністерства закордонних справ України (МЗС).

"Відзначення Міжнародного дня миру - це гарна можливість для роздумів щодо того, як можна активізувати роботу над утвердженням ідей миру як всередині країн, так і між державами та народами. Таке завдання повністю відповідає мандату ОБСЄ як найбільшої у світі регіональної безпекової організації", - зазначив Кожара. "Враховуючи те, що проблематика освіти заради миру обрана темою цьогорічного Міжнародного дня миру, я хочу підкреслити ключову роль, яку освіта відіграє у зменшенні та попередженні напруженості, розбудові довіри, утвердженні миру у суспільствах та зміцненні ненасильницьких методів вирішення конфліктів".

За словами міністра, просування освіти щодо прав людини, а також принципів толерантності та недискримінації є одним з ключових пріоритетів українського головування в ОБСЄ.

"Міжнародний день миру також слугує унікальною можливістю припинити насильство та ворожнечу у всьому світі", - зазначив Кожара. "Тривалі конфлікти на просторі ОБСЄ залишаються основним джерелом напруженості та загрозою безпеці та стабільності на просторі ОБСЄ. Потрібно подвоїти зусилля з формування належної політичної волі та допомоги сторонам у знаходженні тривалих мирних рішень".

За його словами, основними інструментами ОБСЄ у цьому є сприяння діалогу, посередництво, превентивна дипломатія та невійськові заходи зі зміцнення довіри, а також діяльність з посилення спроможностей та розбудови миру.

"Такий підхід допоможе створити атмосферу довіри між людьми, суспільствами та державами, а також відкриє шлях до ефективного вирішення конфліктів", - підсумував Кожара.