ua en ru

Кожара закликав держави ОБСЄ відновити "культуру співробітництва"

Необхідно вживати подальші кроки для зміцнення довіри між державами-учасницями ОБСЄ. Про це заявив діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ України Леонід Кожара на 22-ій щорічній сесії парламентської асамблеї ОБСЄ в Стамбулі, повідомила прес-служба МЗС України.

Кожара відзначив "нагальність відновлення "культури співробітництва", яка стала підґрунтям для підписання Гельсінського заключного Акту.

"Майбутня ювілейна річниця Гельсінського процесу є унікальним шансом для пошуку спільних відповідей на виклики, що постають перед нами, забезпечення стратегічного спрямування ОБСЄ і, водночас, продовження удосконалення механізмів всебічної імплементації усього комплексу зобов'язань ОБСЄ, напрацьованих протягом десятиліть", - заявив він.

Кожара наголосив на "необхідності додаткових зусиль для поглиблення зв'язку між ОБСЄ та громадянським суспільством".

Він привітав зусилля із зміцнення співробітництва між ОБСЄ та сусідніми з цією Організацією країнами, включаючи Афганістан та держави Південного Середземномор'я. Міністр позитивно відзначив нещодавню заявку Лівії щодо надання статусу партнера ОБСЄ із співробітництва.

"Конструктивна співпраця та взаємодія у нашій діяльності і надалі будуть запорукою зміцнення довіри до діяльності ОБСЄ у сфері спостереження за виборами", - заявив Кожара.

Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзанньєр, також виступаючи перед парламентаріями, відзначив, що "держави-учасниці самостійно не в змозі протидіяти таким транснаціональним загрозам, як тероризм, незаконний обіг наркотиків та кіберзлочинність, а зміцнення безпеки кожної окремої держави сприяє безпеці всієї спільноти ОБСЄ".