ua en ru

Кожара привітав присудження Нобелівської премії миру Організації по забороні хімічної зброї

Діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ України Леонід Кожара привітав рішення про присудження Нобелівської премії миру Організації по забороні хімічної зброї за її внесок у зменшення та знищення хімічної зброї в світі. Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

"Присудження Нобелівської премії миру за 2013 р. Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) стало визнанням її ролі у діяльності, спрямованій на звільнення світу від одного з видів зброї масового знищення, та внеску у забезпечення миру і безпеки у світі", - зазначив Кожара.

При цьому він відзначив важливість того, що історичне рішення, яке відкрило можливість мирного врегулювання конфлікту в Сирії, було прийняте у ході засідання Виконавчої ради ОЗХЗ від 27 вересня 2013 р. під головуванням України.

"Мені приємно відзначити, що абсолютна більшість держав-учасниць та держав-партнерів ОБСЄ зі співробітництва, поділяючи важливість ліквідації зброї масового знищення, приєдналися до Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення", - наголосив він.

За словами Кожари, досягнення універсального членства у цій конвенції сприятиме утвердженню ідеї миру та безпеки в усьому світі.

Політик підкреслив, що заборона розповсюдження не тільки хімічної, але також біологічної і ядерної зброї є важливим фактором зміцнення регіональної та міжнародної безпеки.