ua en ru

Кожара не зміг підтвердити інформацію про список персон нон грата, куди нібито потрапив Саакашвілі

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара не зміг підтвердити інформацію про список персон нон грата (т.з. "список Царьова"), куди нібито потрапив екс-Президент Грузії Михайло Саакашвілі. Про це він заявив на підсумковій прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я не знаю, що таке список Царьова. МЗС не має повноважень у цій сфері", - заявив він.

Міністр зізнався, що так званий список персон нон-грата депутата фракції Партії регіонів Царьова він не бачив.

"Я бачив його в Інтернеті. Але МЗС не може приймати такі рішення", - сказав він.

Кожара нагадав, що в Україні є законодавство, яке регулює питання в'їзду і виїзду громадян, осіб без громадянства, іноземних громадян.

"Пункт 3 ст. 13 цього закону визначає перелік органів, які приймають рішення про в'їзд і виїзд, заборону на в'їзд. Такі рішення можуть приймати такі органи: СБУ, Міністерство внутрішніх справ, Держприкордонслужба, і Держслужба міграційного контролю", - сказав він.

Кожара підкреслив, що ці держоргани можуть заборонити в'їзд.

"Іноземним громадянам не дозволяється брати участь у тих діях, якими порушується наше законодавство, тому державні органи України можуть приймати такі рішення. Царьов - народний депутат, він має право звертатися до держорганів", - резюмував Кожара.

Нагадаємо, раніше заборону на в'їзд в Україну 36 громадян Грузії, Німеччини та США ініціював народний депутат Олег Царьов (Партія регіонів). 8 грудня він подав відповідний запит на ім'я голови СБУ Олександра Якименка та міністра закордонних справ Леоніда Кожари. На його думку, "дестабілізація ситуації в Україні, вулична активність і захоплення будівель носять спланований характер", а "організація подібних кампаній вимагає участі фахівців відповідного профілю".