ua en ru

Космонавти МКС під час виходу у відкритий космос не зуміли демонтувати несправний насосний модуль

Астронавти Міжнародної космічної станції (МКС) Дуглас Уїлок і Трейси Колдвелл-Дайсон завершили перший з двох запланованих виходів у відкритий космос, що призначався для заміни насосного модуля в системі терморегулювання на американському сегменті МКС. Проте перший вихід у відкритий космос закінчився невдачею: астронавти не зуміли демонтувати несправний насосний модуль. До того ж під час ремонтних операцій відбувся витік аміаку, і астронавтам довелося довго перевіряти свої скафандри на сліди токсичної речовини, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Д.Уїлок і Т.Колдвелл-Дайсон довгий час не могли від'єднати один з чотирьох аміачних шлангів насосного модуля. Коли ж їм все-таки вдалося це зробити, з рукава почав виходити аміак. Щоб зупинити витік, астронавти-ремонтники були вимушені повернути на місце коннектор, що доставив їм стільки клопоту. До цього часу астронавти знаходилися у відкритому космосі вже близько 7 годин. У результаті ремонтна місія продовжилася 8 годин 3 хвилини, що стало шостим за тривалістю виходом у відкритий космос, повідомило Національне управління США з аеронавтики і дослідженню космічного простору (NASA).
Запланований другий вихід у відкритий космос для лагодження американської системи терморегулювання, проте після сьогоднішньої невдачі, можливо, знадобляться додаткові ремонтні роботи.