ua en ru

Корупція при встановленні квот на експорт металобрухту буде ліквідована, - нардеп

Корупційна складова при визначенні і встановленні Міністерством економіки квот на експорт металобрухту буде ліквідована. Відповідний законопроект вже знаходиться на розгляді Комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва. Про це повідомила заступник глави Комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва Олександра Кужель.

Вона також зазначила, що новий механізм визначення квот буде більш прозорим: експортуватися буде тільки металобрухт, не затребуваний вітчизняними металургійними підприємствами, квоти на експорт брухту будуть продаватися на відкритому аукціоні.

"Таким чином, крім руйнування корупційних схем, держава отримає додаткові доходи, - заявила \Кужель. - Деякі депутати та чиновники пропонували взагалі скасувати квотування і дозволити вільний продаж українського металобрухту за кордон. Але таке рішення завдасть непоправної шкоди вітчизняній економіці. Держава зобов'язана захищати свій внутрішній ринок металобрухту, але при цьому правила гри повинні бути чесними, виключають можливість корупції".

За даними Державної фіскальної служби, експорт брухту чорних металів з України в січні-травні 2015 року зріс на 59,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року і склав 509 тисяч тонн.

У той же час за даними об'єднання Металургпром, дефіцит брухту для українських метпідприємств у січні-травні поточного року склав 345 тисяч тонн, що становить п'яту частину від потреби.