ua en ru

Корупційний скандал у партії прем'єра Іспанії може призвести до відставки уряду

Екс-скарбник Народної партії Іспанії Луїс Барсенас визнав, що однопартійці прем'єр-міністра країни Маріано Рахоя не менше 20 років отримували відкати від будівельних компаній. Про це пише "Комерсант".

Барсенас попередив, що розголошення наявних у нього документів може призвести до падіння уряду.

Скандал навколо фінансування Народної партії вибухнув на початку року - після оприлюднення інформації про таємні рахунки скарбника "народників" Луїса Барсенаса у швейцарських банках. Слідство встановило, що гроші (в цілому 22 млн євро) перераховувалися будівельними компаніями після перемог на урядових тендерах, потім ці "добровільні внески" розподілялися між високопоставленими членами Народної партії.

В кінці минулого тижня Луїс Барсенас в чотиригодинному інтерв'ю газеті El Mundo визнав, що нелегальна схема фінансування Народної партії дійсно існувала, причому впродовж як мінімум 20 років. При цьому екс-скарбник обмовився, що оприлюднена інформація лише "вершина айсберга", а публікація інших документів, що стосуються чорної каси, може призвести до падіння уряду Рахоя.

Опозиційна Соціалістична робоча партія Іспанії відразу зажадала від влади пояснень з приводу зізнань пана Барсенаса. Але соратники прем'єра особливого занепокоєння з цього приводу не відчувають, відкидаючи всі звинувачення на свою адресу.

На думку експертів, "народникам" дійсно не варто побоюватися дострокового складання повноважень. "В Іспанії були випадки, коли незаконні дії кабінету міністрів приводили до його відставки. Взяти хоча б Феліпе Гонсалеса, який покинув пост прем'єра в результаті скандалу навколо груп GAL (створених урядом" ескадронів смерті ", метою яких було знищення баскських терористів за межами Іспанії") , - нагадав шеф московського бюро газети El Periodico Дмитро Полікарпов. - Однак зараз економічна ситуація в країні не розташовує до серйозних потрясінь ". На думку експерта, іспанці навряд чи хочуть проведення дострокових виборів, оскільки пам'ятають: єдині реальні суперники" народників "- соціалісти - нещодавно були при владі, що "призвело до дуже плачевних результатів".