ua en ru

Корекція на ринку золота буде недовгою, - експерти

Після неймовірного зростання з початку серпня золото стало також стрімко здавати свої позиції. За останні три дні дорогоцінний метал втратив більше 10% своєї вартості. Аналітики пояснюють корекцію зменшенням імовірності третього етапу кількісного пом'якшення економіки США, який збільшив би привабливість золота для інвесторів. Втім, корекція буде недовгою, переконані вони.

З початку серпня через обвал на ринках акцій золото подорожчало на 20%, досягши рекордних 1911,46 дол. за унцію у вівторок. Однак у той же день ціни на метал почали знижуватися, і до закриття торгів середи він подешевшав на 160 дол., продемонструвавши максимальний дводенний спад із січня 1980 р. У відсотках золото подешевшало на 8,4%, що також стало однією з десяти найбільш різких короткострокових корекцій за останні 30 років.

Золото почало дешевшати через зниження побоювань інвесторів і зростання апетиту до більш ризикових активів. Причиною цього стали позитивні дані про замовлення на товари тривалого користування і цінами на нерухомість в США, які показали, що справи в американській економіці можуть бути не так вже й погані. Це, у свою чергу, знижує ймовірність того, що глава ФРС Бен Бернанке, виступаючи сьогодні на конференції глав світових центробанків, оголосить про початок третього раунду кількісного пом'якшення. Воно неминуче призвело б до ослаблення долара і зростання котирувань золота.

В четвер золото продовжило дешевшати. Цьому сприяло рішення CME Group підвищити на 27% гарантійне забезпечення з маржинальної торгівлі золотом. Тепер, щоб отримати від брокера позику на торгівлю ф'ючерсами на 100 унцій золота, інвесторам необхідно надати йому депозит в 9450 дол. Через це багато інвесторів, яких не вистачає коштів на підвищені гарантії, змушені скорочувати довгі позиції по дорогоцінному металу. В результаті вартість золота на спотовому ринку в четвер падала більш ніж на 2%, опускаючись до позначки 1702,44 дол. За три дні метал подешевшав на 200 дол., втративши майже 11% своєї вартості.

"Очевидно, що спекулятивні інвестори зараз масово закривають довгі позиції, після того як CME Group збільшила маржинальні вимоги за золотим ф'ючерсах", - зазначили у своєму звіті аналітики Commerzbank.

Однак експерти переконані, що нинішнє зниження вартості золота лише короткострокова корекція, оскільки фундаментальні фактори, що стоять за її зростанням, не змінилися.

"У поточних умовах, коли центробанки скуповують золото, ледь воно з'являється на ринку, корекції неглибокі", - сказав аналітик goldforecaster.com Джуліан Філліпс.

Аналітики BNP Paribas в середу підвищили прогноз вартості золота в 2012 р. з 1600 до 2080 дол.

"Ми як і раніше вважаємо, що ціни на золото досягнуть піку, як тільки США почнуть посилювати монетарну політику", - відзначили аналітики.

Вони вважають, що це відбудеться в 2013 р., але не виключають підвищення ставок і раніше цього терміну, якщо ситуація в економіці значно покращиться. UBS прогнозує, що золото проб'є рівень 2000 дол. ще до кінця року.