ua en ru

Корпорація "Богдан" вироблятиме китайські легкові автомобілі JAC

Корпорація "Богдан" підписала угоду з China Anhui Jianghuai Automobile Co. Ltd (JAC) про виробництво на Черкаському автозаводі седана C-класу JAC J5 і кросовера JAC S5 (клас SUV-Compact). Про це пише "Комерсант-Україна".

Локалізація на початковому етапі складе близько 30%, а потім буде збільшена до 51%. Ціна на автомобілі ще формується, але, за попередніми даними, JAC J5 коштуватиме близько 100 тис. грн, а JAC S5 - 130 тис. грн.

У компанії вважають, що її основними конкурентами стануть Geely, Chery, а також Lifan і Great Wall, які в Україні імпортує "Богдан".

У 2013 р. "Богдан" планує випустити близько 1 тис. автомобілів, а в 2014-му - близько 6 тис.

"JAC хотів потрапити на російський ринок, але там немає вільних потужностей, а, щоб будувати новий завод, необхідно інвестувати близько 350 млн дол. протягом 2-3 років до запуску виробництва. Вони обрали нас, так як є вільні потужності, інвестицій буде потрібно набагато менше , але й ми, як партнер, будемо фінансувати виробничу діяльність", - говорить віце-президент корпорації "Богдан" з виробництва і збуту легкових автомобілів Рудольф Арзуманян.

Частка китайських автомобілів на українському ринку зростає. Якщо в 2012 р. сумарна частка китайських машин в загальному обсязі продажів в країні складала трохи менше 7%, то за підсумками перших п'яти місяців 2013 р. - більше 10%. Основні обсяги продажів припадають на Geely, Chery, BYD, Great Wall і Lifan.

Після введення спецмита на автомобілі китайським виробникам доведеться організувати в країні великовузлове складання, інакше вони почнуть втрачати ринкову частку, вважає начальник відділу маркетингу "Сі Ей Автомотів" (офіційний дистрибутор Chery в Україні) Павло Радукан.

Читайте також: Чистий збиток "Богдан Моторс" в 2012 р. збільшився в 55 разів - до 326 млн грн