ua en ru

BBC оголосила про припинення мовлення українською і російською мовами

Українська служба BBC закриває своє радіомовлення. В дії залишається вебсайт BBC Мій Світ. Як оголосив голова Всесвітньої служби Пітер Горрокс, 650 робочих місць із 2400 на Всесвітній службі буде закрито протягом наступних 3 років, більшість із них - протягом першого року, передає українська служба BBC.

BBC раніше оголосила, що закриває 5 мовних служб через скорочення бюджету корпорації. Закрито буде албанську, македонську, сербську служби, а також редакції, які випускають програми для країн Карибського регіону англійською мовою та португальською - для країн Африки.

Окрім закриття 5 мовних служб, кількість співробітників та інших підрозділів Всесвітньої служби буде скорочено. Британська телерадіомовна корпорація заявила, що звільнення на Всесвітній службі стали результатом скорочення урядового гранту, який уряд виділяє для зарубіжного мовлення.

Крім української, буде припинено радіомовлення також азербайджанською, російською (за винятком окремих програм), іспанською (для Куби), в'єтнамською, китайською і турецькою.
"Ми повинні скоротити витрати у зв'язку зі зменшенням розміру гранту, який надає Міністерство закордонних справ Великої Британії, - каже голова П.Горрокс. - І нам необхідно зосередити зусилля на тих мовних службах, у яких є найбільша потреба і які чинять найбільший вплив".

Як зазначається, профспілки називають скорочення "жорстокими" і планують у середу провести акцію протесту біля Буш-хауса в Лондоні - будинку, де працює Всесвітня служба BBC.

У понеділок BBC також оголосила про закриття приблизно 200 веб-сайтів і звільнення 360 людей, зайнятих їхнім виробництвом.

Відзначимо, Всесвітня служба BBC почала мовлення в 1932 р. Зараз її бюджет становить 272 млн фунтів на рік (близько 430 млн дол.), а загальна аудиторія теле- і радіопрограм, а також Інтернет-сайтів, досягає 241 млн людей по всьому світу.
Виробництво програм BBC для британської аудиторії фінансується за рахунок телевізійного збору - особливого податку, яку платить кожна родина, що користується телевізором. Поки що Всесвітня служба, яка досі вела мовлення 32 мовами, фінансується Міністерством закордонних справ Британії.