ua en ru

Корпоративний хаос. Або чому "Нафтогаз" залишився без грошей

Корпоративний хаос. Або чому "Нафтогаз" залишився без грошей
Юрий Дощатов
Юрий Дощатов
специальный корреспондент

У "Нафтогазі" знайшли вихід, де взяти гроші на закупівлю газу. Потрібно укласти договір про переведення 48 млрд гривень від Оператора ГТСУ  "Укртрансгазу". Але у компаніях немає наглядових рад, які мали б схвалити цю угоду. Не кажучи вже про те, що контракт загрожує банкрутством компанії-оператору. Детальніше про кризу в "Нафтогазі" і його причини – в колонці спеціального кореспондента РБК-Україна Юрія Дощатова.

Ситуація в НАК "Нафтогаз України" останні роки була, м'яко кажучи, непростою. Було багато пов'язаних з компанією скандалів як всередині країни, так і претензій від міжнародних партнерів, в тому числі і МВФ. Зі скрипом призначали наглядові ради, повільно проводили поділ НАК - т. зв. анбандлінг, і неохоче піднімали ціни на газ, як того вимагали ринкові умови. Все це відбувалося в конфлікті з Кабінетом Міністрів.

Але настільки складною і заплутаною, як зараз, ситуація в компанії, мабуть, ще не була ніколи. І мова не про те, хорошим чи поганим було старе керівництво НАК і яке воно зараз, ефективно чи ні працювала наглядова рада. Це окремі питання для аудиторів та акціонера. Мова про те, які складнощі і чому виникли напередодні опалювального сезону.

Замкнуте коло або в чому проблема

"Нафтогазу" категорично не вистачає газу на зиму-додатково потрібно 3 млрд кубометрів. Хто винен, що газу немає – колишній глава НАК Андрій Коболєв або призначений у квітні Юрій Вітренко – з'ясовувати не час. Напевно, обидва, враховуючи відомі їм прогнози про те, що влітку ціни на газ падати не будуть. Про запаси потрібно було думати з зими, причому не тільки в НАК, але і в уряді.

У сховища потрібно закачати 19 млрд кубометрів. Навіть якщо план виконають, НАК не зможе використовувати весь цей газ. Адже 4,6 млрд кубів із загального обсягу - це так званий буферний газ. Це газова "подушка", що забезпечує необхідний тиск для відбору газу зі сховищ – витрачати його не можна.

Ще близько 4 млрд кубів знаходиться в режимі митного складу. Цей газ ще не розмитнений і належить українським компаніям (0,8 млрд) і нерезидентам (2,8 млрд), який вони закачали про запас. У підсумку залишається близько 11 млрд кубів. Частина з цього обсягу може належати не НАК, а іншим українським компаніям. Це комерційна інформація і публічно її не розкривають.

Скільки б не було газу в ПСГ, на зиму "Нафтогазу" потрібно ще 3 млрд кубометрів, а грошей для їх закупівлі немає. Звичайно, при крайній необхідності можна відібрати нерозмитнений газ в українських компаній під приводом надзвичайної ситуації з підготовкою до опалювального сезону. Подібне вже робили в 2009 році, коли забрали на користь НАК 11 млрд кубів газу у компанії Дмитра Фірташа. Але, по-перше, такого газу мало, по-друге – це ризикова справа, оскільки в майбутньому доведеться компенсувати втрати постраждалій стороні. А тому краще все ж знайти гроші і купити відсутній обсяг.

Глава НАК Юрій Вітренко вирішив, що 48 млрд гривень на газ можна взяти у Оператора ГТС. Отримати гроші запропонували за рахунок компенсації нібито втраченої виручки після передачі ГТС від НАК компанії"Магістральні газопроводи України". Причому зробити це хочуть авансом відразу за 5 років (2020-2024 роки.– - за кожен рік по 9,6 млрд гривень.

Договір про виплату компенсації протягом 15 років між МДУ і "Укртрансгазом" був підписаний ще в 2019 році. Тоді для продовження арбітражних розглядів з "Газпромом" потрібно було зберегти фінансову залежність ОГТСУ від НАК. Саме цим документом така залежність і збереглася.

Але необхідність в цьому відпала після підписання нового транзитного контракту. Тоді українська і російська сторони відмовилися від усіх старих претензій. Фактично договір в колишньому вигляді став абсолютно не потрібен.

До речі, сама МГУ ще на початку 2021 року звертався до Кабміну з проханням змінити договір і виплачувати не компенсацію НАК, а дивіденди від прибутку до бюджету. Але з тих пір нічого так і не змінилося.

Більше того, необхідності в МГУ як такої теж вже немає. Формально вона-акціонер ОДТСУ, але фактично потрібна лише, щоб її наглядова рада керувала оператором. Якщо створити наглядову раду в самій ОГТСУ і передати компанію, наприклад, Міненерго, то МГУ можна ліквідувати, спростивши систему управління.

Поки ж є, як є: договір діє і його потрібно виконувати. Тільки юридично зараз робити це дуже складно, а якщо точніше-практично неможливо. Перш за все, через відсутність наглядових рад в "Нафтогазі" і в тому ж МГУ.

Ситуація в НАК

У "Нафтогазі" наглядову раду, яка має схвалити угоду для отримання грошей від ОТГСУ, звільнено. Кабмін, ніби як взяв на себе його повноваження, але давати "зелене світло" підписанню Угоди не поспішає. Чиновники явно розуміють, що рішення досить спірне, за нього доведеться відповідати, можливо, навіть у прокуратурі.

Вітренко ж наполегливо вимагає грошей, причому отримати їх він хотів "ще вчора". Спочатку проект договору передбачав, що перший транш в 27 млрд гривень надійде в НАК до 1 жовтня. Пізніше термін перенесли на 14 жовтня. Другий транш - 20,8 млрд гривень потрібен "Нафтогазу" до 1 грудня.

Щоб прискорити процес, глава НАК намагався домогтися передачі повноважень Наглядової ради щодо укладення всіх угод новопризначеному правлінню компанії. Тільки таке рішення Кабміну було б не просто спірним - воно неможливе з юридичної точки зору. За законом виключні повноваження наглядової ради не передаються правлінню, і крапка.

І хоча в уряді були категорично проти ідеї Вітренко, після тривалих дебатів КМУ все ж пішов на поступки і частково передав повноваження правлінню. За фактом Кабмін "рекомендував узгодити" лише одну угоду, саме цю - з отримання "Укртрансгазом" 48 млрд гривень від Оператора ГТС.

Півсправи зроблено. Якщо правління погодить договір, а сумнівів у цьому немає, "Укртрансгаз" готовий отримувати гроші хоч завтра. Але заковика з другою стороною-ОДТСУ не може їх виділити.

Ситуація в ОДТСУ

Щоб ОДТСУ міг підписати договір, його повинен схвалити наглядова рада МДУ, якого теж немає. Термін повноважень всіх членів Наглядової ради, крім Віктора Пинзеника, закінчився ще влітку. Новий склад схвалений урядом, але ще не призначений Міненерго, який є акціонером МДУ. У Міністерстві бояться, що наглядова рада не схвалить угоду, яка апріорі не в інтересах компанії.

Оператору ГТС, щоб перерахувати НАК 48 млрд гривень, потрібно буде використовувати всі резервні кошти і взяти кредит ще майже на 20 млрд гривень. До того ж не можна списувати з рахунків ризики дострокового розриву транзитного контракту з "Газпромом" – тоді ОГТСУ, виплативши авансом компенсацію, взагалі опиниться на межі банкрутства.

У Міненерго, не бажаючи брати на себе відповідальність, також не хочуть приймати рішення за наглядову раду МДУ, щоб потім не відповідати, по суті, за свідоме банкрутство ОГТСУ.

Є ще один нюанс. Навіть якщо Міненерго і погодиться замінити наглядову раду МДУ, то ОГТСУ може не виконувати його рішення, оскільки його акціонер не міністерство, а саме МГУ. Тобто за відсутності наглядової ради МДУ управляє оператором не Міненерго, а сама компанія (МДУ). Саме вона бере на себе повноваження НС. Тільки за статутом компанії укладення великих угод не входить до переліку цих повноважень - це виняткові функції наглядової ради МДУ.

У Кабінеті Міністрів напередодні опалювального сезону опинилися між молотом і ковадлом. Не робити нічого в цій ситуації не можна, але і будь-яка дія може спричинити, м'яко кажучи, неприємні юридичні наслідки.

НАК же і далі наполягає на своєму варіанті вирішення фінансової проблеми і ні про які інші джерела коштів для закупівлі газу не говорить. Хоча ще влітку Юрій Вітренко заявляв про можливість восени вийти з розміщенням єврооблігацій.

Пікантності історії додає той момент, що розвиток подій відбувається якраз під час роботи місії МВФ. Кредитор напевно не залишить без уваги ситуацію, яка підтверджує неспроможність НАК вирішувати фінансові питання без шкоди для інших держкомпаній.

На тлі останніх скандалів і різких заяв членів звільненої наглядової ради НАК увага до цієї теми буде надзвичайно пильною. Можливо, вдасться умовити МВФ "закрити очі" на деякі порушення, враховуючи складність і неординарність ситуації через різке подорожчання газу. Теоретично це буде можливо, якщо фінансова підтримка НАК не відіб'ється на бюджеті, що надзвичайно важливо для кредитора.

Якщо ж НАК не отримає грошей від ОГТСУ, то 2021 рік може завершити знову зі збитками. У цьому випадку Вітренко навряд чи вдасться залишитися главою "Нафтогазу" після квітня, коли закінчиться термін його контракту. Вітренко, як відомо, призначили на 1 рік з умовою, що компанія стане прибутковою.

Вся ця заплутана історія з наглядовими радами і взаємним перекладанням відповідальності могла скластися зовсім інакше. Якби спочатку уряд не хитрило, а діяло за правилами, зараз НАК був би вже і з новою наглядовою радою, і з новим Головою правління.

Замість пошуку обхідних шляхів варто було насамперед звільнити стару наглядову раду" Нафтогазу " і призначити нову, яка за всіма правилами призначила б нового голову правління. Не виключено, що ним би став той же Вітренко. І що важливо: тепер кожен би діяв в рамках зони своєї відповідальності і не боявся перспективи походів в прокуратуру.