ua en ru

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 15 квітня

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 15 квітня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Влада очікує новий спалах коронавирусу в Україні після Великодня

Боротьба з коронавірусом посилюється в Україні і світі. Перед Великоднем у країні закриваються храми і кладовища, блокуються в'їзди у міста, МОЗ попереджає про новий спалах хвороби. Детальніше про COVID-19 в Україні і світі 15 квітня - в матеріалі РБК-Україна.

Важливо:

  • в країні заражені коронавірусом 3764 особи
  • померли від ускладнень хвороби 108 українців
  • МОЗ побоюється сплеску пандемії після Пасхи
  • церква дозволила віруючим брати участь у великодніх богослужіннях на вулиці
  • у світі випробовують 70 вакцин проти COVID-19

У Києві встановили КПП для температурного скринінгу

З 13:00 16 квітня на в'їздах і виїздах у столицю почнуть працювати контрольно-пропускні пункти. Усім водіям і пасажирам транспортних засобів вимірюватимуть температуру.

У разі виявлення симптомів захворювання і температури тіла вище 37,5, особу перевірятимуть на коронавірус і відправлятимуть на самоізоляцію. При температурі від 38 градусів і симптомах ГРВІ людину госпіталізують машиною екстреної медичної допомоги.

У Дніпрі на Великдень обмежать роботу транспорту

З 18-го по 20 квітня для проїзду в міському транспорті потрібно буде надати спеціальну довідку про те, що пасажир прямує на роботу або з роботи. У документі повинні бути вказані ПІБ, час приїзду або виходу з роботи, назва організації, печатка і підпис.

Спалах COVID-19 у Херсонській області

За минулий день коронавірус виявили відразу у 7 жителів села Ліві Солонці на Херсонщині. Всі вони контактували з раніше інфікованим. У зв'язку зі спалахом захворюваності, в населеному пункті проводиться санітарна обробка вулиць, перекриті всі польові дороги. На виїзді на автодорогу встановили пропускний пункт.

У ВООЗ назвали терміни пом'якшення карантину

Країнам не рекомендують поспішати зі зняттям обмежень. Перші кроки щодо пом'якшення карантину необхідно починати не раніше ніж через 2 тижні. ВООЗ зазначає, що ослаблення обмежувальних заходів слід проводити поетапно з часовими проміжками в 14 днів. Це допоможе уникнути ризику повторного спалаху коронавірусу.

4 міста Запорізької області закривають на в'їзд

Запоріжжя, Бердянськ, Мелітополь та Енергодар визначені обласним керівництвом як карантинні зони. Під час Великодніх вихідних в'їзд і виїзд в ці чотири міста буде обмежений. Пропускати будуть тільки медичний транспорт і тих, хто постачає необхідні товари і матеріали.

У Тернополі посилили карантин

Через спалах коронавірусу місцева влада заборонила масове відвідування кладовищ. Таже в Тернополі на час карантину будуть закриті пункти прийому вторсировини, заборонено продаж морозива і напоїв на розлив в пунктах дрібно-роздрібної торгівлі, заборонена робота автоматів саомообслуговування, за винятком банкоматів, терміналів, платіжних кіосків, автоматів з питною водою.

МОН повідомило про дату закінчення навчального року та проведення ЗНО

Незважаючи на карантин через коронавірус, навчальний рік 2019/2020 для школярів закінчиться у відповідності до чинного законодавства - до 1 липня.

Також Міністерство освіти підготувало кілька сценаріїв проведення ЗНО для випускників. Якщо карантин завершиться до початку літа, то пробне оцінювання пройде в червні, а з 25 червня розпочнеться основна сесія ЗНО. У разі подальшого продовження карантину, дати зрушаться на серпень (основна сесія почнеться з 25 серпня).

Коронавірусом заразився нардеп Новинський

Тест на COVID-19 підтвердився у Вадима Новинського. Народний депутат здав аналіз відповідно до вимоги МОЗ про проведення перевірки контактних осіб інфікованих. Сам Новинський повідомив, що почуває себе добре і не відчуває симптомів захворювання. Однак за рекомендацією лікарів, деякий час він проведе в стаціонарі під медичним наглядом.

На кордоні України закрилося ще 10 КПП

Через карантин уряд прийняв рішення про закриття ще 10 контрольно-пропускних пунктів. Йдеться про КПП на кордоні з Молдовою, Польщею та Румунією ("Устилуг", "Смільниця", "Грушів", "Солотвино", "Угринів", "Кельменці", "Бронниця", "Сокиряни", "Паланка", "Нові Трояни"), де в останні дні максимально скоротився потік громадян. Раніше через спалах коронавіруса в Україні залишалися відкритими тільки 19 прикордонних пунктів контролю.

Пандемія COVID-19 ще не досягла піку

У ВООЗ повідомляють, що захворюваність коронавірусом в світі не досягла піку. Незважаючи на зниження динаміки інфікування в Італії та Іспанії, в європейських країнах ще спостерігаються спалахи коронавірусу. Зокрема, збільшується число випадків COVID-19 в Великобританії і Туреччини. При цьому саме Європа і США є епіцентром пандемії.

У МОЗ назвали умову пом'якшення карантину

Міністерство охорони здоров'я запропонує кроки по виходу з карантину через тиждень після Великодня. Однак пом'якшення обмежувального режиму через коронавірус може статися тільки в разі зниження динаміки інфікування.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що якщо люди не будуть дотримуватися карантину під час свят, через 5-7 днів можливий величезний сплеск захворюваності.

Антирекорд за смертністю від COVID-19 в США

14 квітня в США було зафіксовано найбільшу кількість летальних випадків з початку епідемії коронавірусу. Жертвами хвороби стало 2407 осіб. За день виявлено майже 27 тис. інфікованих, а загальне число хворих зросло до 614 246. США продовжує лідирувати за темпами поширення COVID-19 в світі.

За добу виявлено майже 400 нових випадків коронавіруса

На ранок 15 квітня в Україні зафіксовано 3764 хворих COVID-19. За минулий день діагноз підтвердився ще у 392 українців.

За даними Міністерства охорони здоров'я, кількість летальних випадків досягла 108. Від коронавіруса померло 56 чоловіків і 52 жінки.

Одужало 143 людини. На даний момент госпіталізовано 1396 пацієнтів, в т.ч. 59 дітей. Ще 2145 інфікованих лікуються вдома на самоізоляції.

кількість випадків COVID-19 в регіонах

Фото: кількість випадків COVID-19 в регіонах (facebook.com phc.org.ua)

Статистика по Україні

За останню добу в Україні захворіли на коронавірус 270 осіб, 5 померли від ускладнень. Всього в країні налічується 3372 інфікованих, померли від хвороби 98.

Значна частина всіх заражених - медичні працівники. За інформацією голови МОЗ Максима Степанова, в Україні сьогодні COVID-19 підтверджений у 594 співробітників системи охорони здоров'я.

У Києво-Печерській лаврі виявлено ще два випадки зараження, від хвороби помер 42-річний монах. Мерія закрила Лавру для відвідування і виходи з території контролює поліція і Нацгвардія.

Посилення карантину в Україні напередодні Великодня

Влада столиці підсилює контроль на в'їздах у місто. "З 16 квітня до наступного понеділка ми підсилюємо контроль на постах, виставлених на всіх в'їздах у Київ. Зокрема, вводиться обов'язкова термометрія для пасажирів транспорту, які прямують до столиці. Це стосується автобусів, пасажирського та легкового транспорту, що перевозять більше трьох пасажирів, включаючи водія", - заявив мер Віталій Кличко. Крім того, закриваються всі кладовища у столиці, а поминальні дні переносяться на червень.

У МОЗ побоюються, що масове відвідування церков на Великдень призведе до чергового сплеску пандемії в країні і може нівелювати всі зусилля щодо стримування коронавирусу в Україні. "Маркерна точка - це 24 квітня, дата, яка нам покаже ситуацію, це як раз 5-7 день після Великодня, ми побачимо чи є у нас сплеск після святкування цього свята… Не вистачить ніяких сил ні поліції, ні епідеміологів, щоб закрити всі храми і закрити всіх людей. Ми розраховуємо на свідомість людей", - сказав головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

За даними соціологів групи "Рейтинг", велика частина українців (80%) підтримує посилення карантину на Великдень і травневі свята. 85% опитаних не планують йти до церкви. При цьому більшість висловлюється проти збільшення штрафів і введення кримінальної відповідальності за порушення карантину.

"Якщо нам вдасться пройти Великдень так, щоб не було скупчень і щоб поменше людей заразилися, ми зможемо говорити про покращення ситуації в Україні", - заявив президент Володимир Зеленський.

Українська православна церква московського патріархату дозволила віруючим брати участь у великодніх богослужіннях на вулиці біля храмів. "У храмах великодні богослужіння будуть звершуватися. Ті віруючі, які прийдуть на богослужіння, стояти і молитися на вулиці, дотримуючись всі необхідні санітарні норми", - повідомив предстоятель УПЦ МП Онуфрій.

Боротьба з пандемією у світі

У світі розробляють 70 вакцин проти коронавирусу. Три з них вже на етапі перевірки на людях. Найбільш успішну експериментальну вакцину розробили в Гонконзі дослідники CanSino Biologics Inc. і Пекінського інституту біотехнології. Влада Китаю схвалили вакціну для перевірок на людях в епіцентрі вірусу. Ще два варіанти проти COVID-19 створені американськими фармацевтами Moderna Inc і Inovio Pharmaceuticals Inc. В даний момент фармацевти намагаються скоротити час на випробування, необхідний для запуску вакцини на ринок. Зазвичай на це йде близько 10-15 років.

Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я помітили, що частина тих, хто вилікувався не захищені від повторного зараження. Крім того, в організації ще раз нагадали про надзвичайну небезпеку інфекції. "COVID-19 швидко поширюється, і ми знаємо, що він смертельний - у десять разів смертельно небезпечніше пандемії грипу 2009 року", - сказав голова ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.

Губернатор американського штату Нью-Йорк Ендрю Куомо заявив, що пік смертності пандемії вже пройдено. 12 квітня від COVID-19 помер 671 мешканець штату, а днем ​​раніше зафіксовано 758 летальних випадків. Всього в цьому штаті від коронавирусу загинули майже половина всіх жертв хвороби в США, 10 тис. 56 осіб. Чиновник вважає, що пандемія не завершиться, поки немає вакцини, на що може знадобитися від 12 до 18 місяців. "Я хочу, щоб це закінчилося завтра. Але це нереально", - сказав губернатор штату Куомо. На даний момент у США налічується 585 тис 155 інфікованих, померли від хвороби 23 тис 664 особи, вилікувалися 37 тис.

В Іспанії також заявили про досягнення піку поширення коронавирусу в країні. За словами міністра охорони здоров'я Сальвадора Ілла, збільшення кількості тих, хто одужав становить 6%, в той же час зростання смертності не перевищує 3%. Кількість заражених іспанців досягло 170 тис 99.

Турецька влада заявила про спалах захворювання. Кількість тих, хто заразився за добу склала 4093 особи, померли 98. За даними Міністерства охорони здоров'я, у країні хворіють на коронавірус 61 тис 49 громадян, загинули 1296, вилікувалися 3957.

Грузинська влада продовжила режим надзвичайного стану до 10 травня, а також закрила на в'їзд і виїзд міста Тбілісі, Руставі, Батумі і Кутаїсі. За весь час пандемії в країні заразилися 296 осіб, померло 3.