ua en ru

Корнієць: "діамантова справа" потрібна була Каську і Сакварелідзе, щоб очолити ГПУ

Корнієць: "діамантова справа" потрібна була Каську і Сакварелідзе, щоб очолити ГПУ

Екс-заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць вважає, що справа "діамантових прокурорів" була організована екс-заступниками генпрокурора Віталієм Каськом і Давідом Сакварелідзе, щоб очолити Генеральну прокуратуру. Таку думку він висловив в інтерв'ю 112.ua.

Інтерв'ю вийшло напередодні чергового етапу розгляду справи в суді. 10 травня судді будуть заслуховувати свідків звинувачення, зокрема, народного депутата В'ячеслава Константіновського.


Корнієць зазначив, що "діамантова справа" почалася з розслідування справи щодо незаконного видобутку піску в Київській області. За його словами, компанії ТОВ "Гідроекоресурс" та ТОВ "Чистий грунт", щодо яких Константіновський скаржився Сакварелідзе на тиск групи Корнійця, були фактично монополістами на цьому "ринку".

"Вони були єдиними, хто у 2012 – 2013 році брав участь у "програмі" Артема Пшонки. "Програма" давала можливість за фіксований "оброк" уникати перевірок більше 15 різних контролюючих органів, і при цьому працювати взагалі без документів. У названих компаній немає ні ліцензій на надрокористування, ні гірничого відводу", - зазначив він, додавши, що на момент початку роботи по цих компаніях було 11 кримінальних справ.

Корнієць також розповів про перешкоджання слідчим діям безпосередньо Константіновського.

"9 квітня ми вирушили одночасно на 9 обшуків в різних офісах. Звісно, зіштовхнулись з опором. Тоді вперше "на сцені" з'явився Константіновський. Він приїхав на об'єкт на чотирьох джипах з численною охороною, почав погрожувати, телефонувати керівництву МВС. Ті сказали: ми ні при чому, це все прокуратура. Тоді він набрав Сакварелідзе. Тобто вони були знайомі як мінімум до цього, тому що так просто прямо заступника генпрокурора не набирають. Після цього інциденту Сакварелідзе взяв справу під особистий контроль і регулярно, раз на тиждень телефонував керівнику обласної прокуратури з питанням: так коли закриєш?", - розповів Корнієць.

Він також додав, що в ГПУ не було подання про позбавлення Константіновського депутатської недоторканності, а самого депутата "розвели".

"Скориставшись ситуацією, йому розповіли цю історію, щоб використовувати його для тиску на слідство. Адже він потім подавав депутатські запити до ГПУ, потрібно було реагувати", - пояснив екс-заступник прокурора Київської області. За його словами, у справі також брали участь нардепи Андрій Іванчук і Сергій Скуратовський.

Відповідаючи на питання про обшуки і знайдені "діаманти", Корнієць зазначив, що до власне обшуків до нього 4 рази зверталися представники опонентів з провокацією хабара. "Останній такий прихід був 3 липня. Я сказав: зустрінемося в суді. Стало ясно, що більше нема чого ходити. … 4 липня, приймається рішення йти ва-банк", - розповів він.

Корнієць нагадав, що вартість вилученого у нього дорогоцінного каміння складає всього 701 долар, а висновки експертизи, за його словами, у прокуратурі підробили. Він також вважає, що "документи Шокіна", які публікувалися в ЗМІ, були підкинуті в матеріали справи, оскільки була порушена процедура проведення обшуку.

У цілому, на думку Корнійця, організація цієї справи була потрібна Сакварелідзе і Каську для того, щоб очолити Генпрокуратуру.

"Вони спробували, використовуючи замовлення від кримінального бізнесу і заробити грошей, стати впізнаваними особами, і заслужити славу непримиренних борців з корупцією. … Але отримавши протидію з мого боку, і зазнавши невдачі в очах громадськості, тепер намагаються хоч щось отримати з "діамантової" справи. Касько вже четвертий місяць розповідає одну і ту ж небилицю про те, що справу хочуть "розвалити". Для обивателя поясню: всі докази збираються слідчими до (!) надіслання справи до суду. Після початку слухання в суді вже нічого у справі не можна змінити, а слідство було закінчено 20 листопада 2015 року. Тобто все, що зібрали до цього – все в суді", - зазначив Корнієць.