ua en ru

Концепція реформування Держекоінспекції готова в новій редакції, - Мінекології

Концепція реформування Держекоінспекції готова в новій редакції, - Мінекології Фото (АСН): Світлана Коломієць

Презентація документу очікується незабаром

Концепція реформування Державної екологічної інспекції України готова в новій редакції. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявила заступник міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць.

"Була первинна редакція, спрощена і слабенька, її переглянули і переробили - і є оновлена", - уточнила Коломієць.

За її словами, дана концепція була презентована керівництвом екологічної інспекції віце-прем'єр-міністру Валерію Вощевському. "Зараз вона (концепція реформування екологічної інспекції, - ред.) проходить обговорення в секретаріаті Кабміну. ​​Сподіваюся, незабаром її представить керівництво на суд громадськості", - зазначила заступник глави Мінекології.

При цьому Коломієць додала, що на цю реформу ще потрібно знайти гроші. "Тому що зараз стоїть питання про виживання екологічної інспекції. Ми зараз, начебто, вибили гроші на перевірку лабораторій. Але у проект держбюджету на наступний рік ці гроші поки не закладені. Але навіть те, що закладено сьогодні - це мала частка", - сказала вона.

Зі слів заступника міністра, фінансування впирається в економіку, а економіка впирається в корупцію і війну - так ми і ходимо по замкнутому колу.

Крім того, як зазначила Коломієць, зараз готується нова редакція закону про відходи, а також внесення змін до ще десяти нормативно-правових актів, щоб консолідувати функції з управління відходами в Мінприроди. "Тому що на даний момент Мінрегіон відповідає за тверді побутові, Мінприроди відповідає за небезпечні, місцева влада відповідає за збір та утилізацію. А, зрештою, ніхто ні за що толком не відповідає", - наголосила заступник голови Мінекології.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський заявляв про те, що Держекоінспекцію неможливо реформувати і необхідно ліквідувати.