ua en ru

До кінця березня долар продовжить помірне зростання, - аналітик

До кінця березня долар продовжить помірне зростання, - аналітик Долар демонструє зростання до гривні на всіх сегментах валютного ринку на 0,1-0,4%

Долар продовжує демонструвати досить помірне, але все-таки зростання до гривні

Долар продовжує демонструвати досить помірне, але все-таки зростання до гривні на всіх сегментах валютного ринку на 0,1-0,4%. Таку думку в коментарі "РБК-Україна" висловив старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб.

"За минулий тиждень офіційний курс американської валюти, встановлений НБУ, зріс з 26,88 грн до 26,92 грн, або на 0,1%. Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, за цей же час зріс з 26,98 грн до 27,06 грн, або на 0,3%. Середні курси купівлі/продажу долара на готівковому ринку в банках виросли за тиждень з 26,83/27,08 до 26,89/27,19. Таким чином, купівля збільшилася на 0,2%, продаж – на 0,4%, при цьому спред між середньою продажем і середньої покупкою розширився з 0,9% до 1,1%", - зазначив він.

Експерт підкреслив, що НБУ вже заявив про перегляд прогнозів на поточний рік з урахуванням блокади.

"Так, прогноз по зростанню ВВП на 2017 рік знижений з 2,8% до 1,9%, прогноз обсягу міжнародних резервів на кінець року знижено на $0,5 млрд з $21,3 млрд до $20,8 млрд, а офіційний прогноз інфляції НБУ залишив без змін – 9,1%. Курс валют Нацбанк традиційно не прогнозує. Мінфін у свою чергу знизив свій прогноз по ВВП з 3% до 1,7% внаслідок блокади і переглянув курс долара з 27,2 до 30 грн", - заявив аналітик.

При цьому він зазначив, що валютний ринок ніяк не відреагував на блокаду і відстрочки траншу МВФ.

"Котирування на різних сегментах ринку (офіційний курс, міжбанк, готівкова валюта) продемонстрували незначне зростання поблизу позначки 27 грн. Причому без всяких зусиль з боку НБУ у вигляді валютних аукціонів. Це свідчить про те, що в поточній ситуації попит і пропозицію на ринку збалансовані. Валютний ринок має достатню глибину і ліквідність, щоб не бути схильним до паніки. Можна лише припустити, що без останнього негативу долар коштував трохи дешевше, ніж зараз", - вважає аналітик.

Що стосується короткострокових прогнозів до кінця місяця, то, експерт припустив, що долар продовжить своє зростання, але він як і раніше буде помірним.

"Навіть у найгіршому разі офіційний курс долар на міжбанку навряд чи перевищать 27,5 грн, а більш реалістичним орієнтиром є курс 27,2-27,3 грн. Готівковий долар у банках буде коливатися в межах 27,1-27,4 грн", - резюмував Іосуб.