ua en ru

Контроль за діяльністю НБУ потрібно підсилити, щоб керівництво не уникало відповідальності, - експерт

Контроль за діяльністю НБУ потрібно підсилити, щоб керівництво не уникало відповідальності, - експерт Фото: НБУ

У нинішніх умовах функціонування Національного банку України та діяльності його керівництва посилення громадського контролю за його роботою є вкрай важливим завданням. Про це в коментарі журналістам українських ЗМІ заявив колишній член Ради Національного банку України Віталій Ломакович, коментуючи внесений до Верховної Ради 10 жовтня профільний законопроект №5257 про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо забезпечення прозорості діяльності Національного банку України та підвищення його відповідальності перед суспільством.

Серед розробників даного документа - народні депутати Олег Ляшко, Сергій Рибалка та Віктор Галасюк.

"Більше року не функціонувала Рада НБУ. А саме на неї, за законодавством, покладена контролююча функція. Громадський контроль потрібен хоча б для того, щоб голова нашого Центробанку не ігнорував свої обов'язки. В тому числі і рішення Ради НБУ", - цитує видання Ломаковича.

"У нас часто плутають поняття "фіксованого курсу" і "курсової стабільності". І, на відміну від фіксованого курсу, підтримання курсової стабільності має бути серед обов'язків Нацбанку, проте його керівники чомусь ухиляються від цього", - додав Ломакович.

Відзначається, що він повністю згоден із запропонованою у законопроекті нормою про заборону пропонувати більше ніж двічі одного і того ж кандидата на заступника голови НБУ, якщо Рада його кандидатуру відхиляє. Тим більше, що такі прецеденти в практиці діяльності Центробанку вже траплялися і ні до чого не привели.

Актуальною, на думку Ломаковича, є законодавча новація про скасування норми, яка передбачає оскарження рішення Національного банку в суді щодо суті.

За даними ЗМІ, проект закону №5257 про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо забезпечення прозорості діяльності НБУ та підвищення його відповідальності перед товариством був розроблений в рамках реалізації Стратегії розвитку банківської системи 2016-2020 "Синергія розвитку банків та індустріалізації економіки". Стратегія затверджена Комітетом Верховної ради з питань фінансової політики та банківської діяльності і рекомендована до роботи Кабміну й Нацбанку.

Як повідомлялося, Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності звернувся до президента України Петра Порошенка з пропозицією звільнити голову Національного банку Валерію Гонтареву.