ua en ru

Контракт між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО" згубний для української енергетики - експерти

Контракти на імпорт електроенергії з Росії і її поставки в Крим, укладені в кінці грудня, згубні для енергетики та економіки України. До такого висновку прийшли експерти енергоринку, під час обговорення скандалу довкола угод між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО".

На думку директора енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентина Землянського, збиток України від контракту на імпорт електроенергії з РФ складе близько 200 млн грн у місяць. Електроенергія, згідно з контрактом, наголосив він, поставляється в Крим за фіксованою ціною - 72 копійки за кВт/год, або 2,99 рубля. У цю ціну вже включені всі податки і платежі.

Сьогоднішня ціна електроенергії на оптовому ринку становить 99 коп.
"Контракт на поставку в Крим вже збитковий навіть на цьому рівні", - додав Землянський. На його думку, щоб уникнути цих збитків, Україна повинна буде знижувати власну генерацію електроенергії і закуповувати її в Росії по 85 коп., при цьому продаючи в Крим по 72 коп.,якщо ж "Укрінтеренерго" буде закуповувати електроенергію для поставки в Крим на внутрішньому оптовому ринку, збитки можуть скласти близько 200 млн грн в місяць, так як обсяги поставок також передбачені контрактом і становлять 550 млн кВт/год.

За словами експерта, Росія досягла своєї головної мети при укладенні контракту - забезпечення Криму дешевою електроенергією. До нового року електроенергія в Крим поставлялася за експортними цінами, які становили більше 50 євро за МВт/год (5 євроцентів за КВТ/год). Російський бюджет дотував Крим, тобто перекривав різницю, щоб не піднімати тариф споживачам Криму. "Зараз у них чарівні умови, дешева електроенергія. Плюс Україна за свій рахунок буде дотувати ці поставки", - зазначив Землянський.

Експерт зазначив, що абсолютно незрозуміло, навіщо потрібно було укладати контракт про імпорт електроенергії в розмірі мільярда кВт/год в місяць при зобов'язання України за постачання електроенергії в Крим в обсязі 550 млн. Квт/год на місяць, і дефіциті материкової частини України близько 300 млн. кВт/год в зимовий період і відсутності дефіциту з березня. За словами Землянського, вимушене зниження власного виробництва електроенергії негативно позначиться на економіці країни.

Землянський також зазначив, що імпорт електроенергії з Росії негативно позначиться на стані української вугільної галузі.

Галузь, на яку в цьому році не передбачені дотації, ще більше постраждає, оскільки через розпочатого імпорту відбувається вимушена зупинка українських ТЕС, які споживають український вугілля.

Експерт також зазначив, що як і раніше не відома ціна, за якою Росія поставляє електроенергію, оскільки формула розрахунку цієї ціни містить коефіцієнти, прив'язані до російського ринку електроенергії та рішенням російського регулятора. "Контракт дуже сумний, гірше газового контракту у 2009 р.", - вважає він.

"Чому підписали такий контракт, з такими умовами - питання до пана міністра. В самому контракті нічого страшного немає, страшні його деталі. Ніколи подібних контрактів в історії України не було", - підкреслив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ. Він припустив, що єдина версія доцільності укладення такого контракту, це те, що він був умовою розблокування Росією поставок вугілля.

Політолог Михайло Погребинський, коментуючи скандал навколо контракту, зазначив некомпетентність дій чиновників при його укладенні. "Демчишин - повний профан в енергетиці. Припустимо, йому необов'язково бути професіоналом в енергетиці, оскільки посада міністра - політична посада. Але у нього повинні бути експерти. Цікаво, чому він так робить, він - "ворог народу", або що означають його дії?", - зазначив він.

Оцінюючи подальші перспективи розвитку подій, Землянський висловив думку, що було б логічним переглянути договір, починаючи з березня, коли необхідність в імпорті електроенергії з Росії відпаде. Однак, припустив експерт, якщо цей контракт все ж пов'язаний з поставками вугілля з Росії, то Україні доведеться його виконувати. В іншому випадку поставки вугілля знову зупиняться, що загрожує порушенням дисбалансу енергосистеми України, який лише нещодавно вдалося ліквідувати.

Землянський також зазначив, що незрозумілим залишається питання відповідальності за підписання такого контракту. "Міністр повинен був проконтролювати глобальні положення договору, як мінімум, прибутковість за контрактом. Але наші чиновники роблять багато таких речей, які постійно сходять з рук. Ні адміністративних, ні дисциплінарних висновків чомусь не слід", - підкреслив він.

Нагадаємо, в кінці 2014 р. ДП "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО" підписали контракт на постачання електроенергії з Росії.