ua en ru

Коновалюк представив план врегулювання ситуації в Україні

На прес-конференції у Вашингтоні кандидат на пост Президента України Валерій Коновалюк представив свій план врегулювання ситуації в Україні. Про це повідомляє прес-служба політика.

На його думку, Україна повинна зробити чотири кроки до миру і стабільності в країні. "У першу чергу, належить переконати США і Росію рівновіддалитися від України та не перетворювати країну на військовий полігон для з'ясування своїх стосунків", - зазначив політик.

За словами Коновалюка, необхідно забезпечити можливість для українців самим вирішувати свої внутрішні проблеми, без втручання інших сторін.

"Наступним етапом має стати Мирна конференція з питань України, на якій, шляхом всебічних переговорів, буде підготовлено грунт для розробки нового механізму реалізації Будапештського меморандуму", - заявив кандидат у Президенти.

За словами Коновалюка, останні події показали, що Будапештський меморандум, підписаний двадцять років тому, не вартий навіть того паперу, на якому він надрукований. "І справа не тільки в анексії Криму, в догоду своїм геополітичним амбіціям, країни-гаранти перетворили Україну на поле бою. Вони відверто провокують в нашій країні конфлікти, підтримують лояльні до них радикальні течії і розглядають Україну не як державу, а як "спірну територію", конкуруючи між собою за контроль над нею", - підкреслив він.

"Країни-гаранти зобов'язані допомогти Україні. Я пропоную, щоб у Києві терміново почала роботу постійна робоча група представників США, Великобританії та Росії на рівні не нижче заступників міністрів закордонних справ. Ця група могла б стати основним посередником у налагодженні мирного діалогу на сході нашої країни. Адже ми прекрасно розуміємо, що всі радикальні групи контролюються саме цими країнами, і лідери цих країн могли б використовувати свій вплив не на шкоду, а на благо Україні", - додав Коновалюк.

Він також закликав лідерів США, великої Британії та Росії використовувати весь свій вплив в авторитетних міжнародних організаціях, таких як ООН, ОБСЄ та Рада Європи. "Представництва міжнародних організацій повинні бути розгорнуті в самих конфліктних та гарячих точках і безпосередньо сприяти деескалації конфлікту і налагодженню діалогу між ворогуючими групами", - заявив Коновалюк.

За словами Коновалюка, на заключному етапі вирішення українського кризи, необхідно провести національний референдум, який дозволить на рівні Конституції закріпити позаблоковий статус України. "Я дуже стурбований спробами провести референдум про відокремлення від України в Донецьку і Луганську. Це незаконно і вносить додаткову дестабілізацію в українську кризу. Референдум потрібен, але інший і після виборів. Це має бути Всеукраїнський референдум, який внесе зміни до Конституції і зніме градус напруженості в країні, дозволить людям безпосередньо брати участь у формуванні як внутрішньої, так і зовнішньої політики держави", - заявив Коновалюк.

Він також наголосив, що є противником федералізації України, але підтримує надання більших повноважень регіонам країни.