ua en ru

Коновалюк пропонує ввести електронну соціальну карту для пільговиків з 2015 г

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 9792 від 6 лютого 2012 р. ініційований народним депутатом від Партії регіоном Валерієм Коновалюком про електронну соціальноу картку. Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, він передбачає функціонування єдиного автоматизованого реєстру осіб які мають право на пільги, послуги, виплати та інші соціальні гарантії. Планується, що на основі такого реєстру буде створена Єдина інформаційно-аналітична систему обліку та управління коштами соціальної сфери та введена електронна соціальна карта, як єдиний державний стандартизований інструмент, який дає право на отримання соціальних послуг.

Згідно з текстом законопроекту, в електронній соціальної карті в електронному вигляді буде міститися інформація про користувача і інформація про статус користувача, його права на пільги, послуги, виплати та інші соціальні гарантії.

Також передбачається, що електронна соціальна карта може використовуватися в якості соціального права, пенсійного посвідчення, посвідчення застрахованої особи, а також як платіжна карта.

Електронна соціальна карта виготовляється і видається на підставі письмової заяви фізичної особи. Фінансування виготовлення електронних соціальних карток здійснюється за рахунок держбюджету. Видається карта на безкоштовній основі, а от замінити втрачену користувачеві доведеться за свій рахунок.

Крім того, варто зазначити, що в прикінцевих положеннях законопроекту, передбачається, що закон вступає в силу через три місяці з дня його опублікування. З моменту вступу в силу законопроекту і до 31 грудня 2014 р. надання пільг, послуг, виплат та інших соціальних гарантій може здійснюватися як з використанням електронної соціальної карти так і без її використання. А ось з 1 січня 2015 р. надання пільг, послуг, виплат та інших соціальних гарантій право на які буде можливо виключно з використанням електронних соціальних карток.

Також, автор законопроекту пропонує, з дня опублікування законопроекту, в якості експерименту, на території Чернівецької області створити інформаційно-аналітичну систему регіонального управління та впровадження електронної соціальної карти.