ua en ru

Кінний спорт приноситиме популярність і славу Україні, - Олександр Онищенко

Кінний спорт приноситиме популярність і славу Україні, - Олександр Онищенко
В умовах війни і зовнішньої агресії з боку Росії турботи про спорт відходять на другий план. Але як же хочеться нам, українцям, бачити Україну спортивною державою

Спорт в Україні сьогодні перебуває в "передінфарктному" стані. Навіть у відносно благополучному футболі ми бачимо масову втечу в закордонні клуби легіонерів, котрі багато років виступали за українські клуби. За ними ось-ось потягнуться й українські футболісти. В інших видах спорту ситуація ще гірша. Матеріальні труднощі можуть призвести до нової хвилі еміграції вітчизняних спортсменів з країни. Економічна криза дуже серйозно вдарила по українському спорту. Витрати на спорт в бюджеті-2015 скорочені до мінімуму. Цьому є пояснення і виправдання. В умовах війни і зовнішньої агресії з боку Росії турботи про спорт відходять на другий план. Але як же хочеться нам, українцям, бачити Україну спортивною державою! Як хочеться радіти успіхам українських спортсменів і команд на міжнародних змаганнях!

Позитивним винятком у загальному ряді сьогодні є кінний спорт України. Кінний спорт сприяє різнобічному розвитку організму людини, виховує в ньому сміливість, рішучість, винахідливість, спостережливість, точність орієнтування, силу, витривалість, спритність. Але, крім усього вищеперерахованого, це також і дуже дорогий вид спорту. Вартість хороших породистих коней, придатних для участі у міжнародних змаганнях, доходить до декількох мільйонів євро. У всьому світі кінний спорт традиційно підтримують і розвивають меценати - заможні люди, бізнесмени, які цінують красу кінного спорту, а головне - розуміють його важливість. Знайшлася така людина і в Україні. Відомий український бізнесмен, депутат Верховної Ради України Олександр Онищенко присвячує розвитку кінного спорту України практично весь свій вільний час.

Кінний спорт приноситиме популярність і славу Україні, - Олександр Онищенко

Розвиток кінного спорту в Україні та його інтеграція в систему міжнародного професійного спорту пройшла швидко й успішно саме завдяки Олександру Онищенку. З його приходом на посаду президента Федерації кінного спорту України, окрім активного розвитку кінного спорту на місцях, відкриття нових шкіл і стаєнь, справжній прорив був здійснений на рівні національної української команди. Недоброзичливці називають Олександра Онищенка "Абрамовичем кінного спорту України". Натякаючи таким чином на те, що він витрачає непомірно великі гроші на купівлю породистих коней для збірної України і платить великі гонорари за виступ під українським прапором іноземним спортсменам. Що ж, це дійсно так! Українська команда, завдяки Олександру Онищенку, сьогодні - одна з найкращих у світі. На різних змаганнях на прекрасних породистих скакунах славу для України здобувають не лише українці й українки, а й "натуралізовані" наїзники і наїзниці з Німеччини, Угорщини, Бразилії.

У 2013 році Олександр Онищенко, у зв'язку з серйозною зайнятістю в роботі Верховної Ради України, залишив пост президента ФКСУ, залишившись членом Правління. Тим не менш, кінний спорт і Національна команда України як і раніше залишаються для нього однією із "справ його життя". Останнім досягненням Олександра Онищенка стало отримання згоди виступати за українську команду відомого німецького вершника Рене Теббеля, який вже встиг принести збірній України перші серйозні нагороди, ставши, зокрема, переможцем чергового етапу Кубка Світу в Об'єднаних Арабських Еміратах.

Кінний спорт приноситиме популярність і славу Україні, - Олександр Онищенко

У наїзників-легіонерів, які виступають під жовто-блакитним прапором, з часом виникає і почуття прихильності до України. Як заявила німкеня Катаріна Оффель, яка виступає за збірну України з 2005-го року, в інтерв'ю виданню "Франкфуртер Альгемайне Цайтунг", вона вже давно ідентифікує себе з Україною і для неї важливо, щоб кінний спорт в Україні розвивався. А також розповіла про те, як допомагала влітку 2014-го року вивозити коней з тренувального центру в Донецьку. "Те, що там відбувається сьогодні, стосується нас усіх!" - Підкреслила Оффель.

"На превеликий жаль, український спорт не пригрітий увагою представників бізнесу. На цю проблему, я думаю, варто звернути увагу на найвищому державному рівні. Зрештою, є таке поняття, як "соціальна відповідальність ". Свого часу я намагався врятувати від банкрутства відому київську футбольну команду "Арсенал". Непорядні люди тоді перешкодили мені це зробити. Підтримкою кінного спорту України я буду займатися доти, поки він потребуватиме моєї підтримки. Кінний спорт повинен приносити популярність і славу України на міжнародній спортивній арені! "- сказав нам в короткому інтерв'ю сам Олександр Онищенко.