ua en ru

Конкурент Ілона Маска оскаржує "місячний" контракт NASA та SpaceX

Конкурент Ілона Маска оскаржує "місячний" контракт NASA та SpaceX Фото: компанія Blue Origin оскаржує контракт NASA та SpaceX (instagram.com blueorigin)

Компанія Blue Origin мільярдера Джеффа Безоса оскаржує контракт між американським космічним агентством NASA та компанією SpaceX Ілона Маска. Контракт є частиною місії щодо повернення астронавтів на Місяць.

Про це пишуть агентства Reuters та New York Times.

Компанія Blue Origin вчора заявила, що подала протест до Федерального урядового управління США щодо контракту між NASA та SpaceX на 2,9 млрд доларів. Компанія Безоса звинуватила NASA в тому, що агентство нібито останню хвилину змінило пріоритети.

"NASA здійснило помилкове придбання програми Human Landing System і в останню хвилину змінило пріоритети. Їхнє рішення усуває можливості для конкуренції, значно звужує базу поставок і не тільки затримує, але й загрожує поверненню Америки на Місяць. Через це ми подали протест", - пояснили в Blue Origin.

Компанія Безоса пропонувала NASA відправити астронавтів на Місяць за 6 млрд доларів, а SpaceX просила за свої послуги вдвічі менше. Однак в Blue Origin кажуть, що NASA узгоджувало вартість контракту з SpaceX, але з іншими компаніями такого обговорення не було.

"У нас не було можливості переглянути вартість контракту. І це в корені несправедливо", - наголосили в компанії.