ua en ru

Конгресу США запропонували заборонити закупівлю ракетних двигунів у РФ

Конгресу США запропонували заборонити закупівлю ракетних двигунів у РФ
У Конгрес США внесли законопроект про оборонну політику, який забороняє купівлю російських ракетних двигунів.

У Конгрес США внесли законопроект про оборонну політику, який забороняє купівлю російських ракетних двигунів. Про це повідомляє Reuters.

Відзначимо, що даний законопроект розчистить шлях для конкуренції між американськими компаніями, що працюють в сфері космічних технологій. Таку думку висловили експерти, яких залучив Конгрес для оцінки проекту закону, уточнює агентство.

Пропозиція, що забороняє купівлю російських ракетних двигунів, є одним з декількох нових угод, включених у якості компромісного варіанту National Defense Authorization Act (NDDA, закон про оборонної політики) на 2015 р. Проект закону, як очікується, буде обговорюватися вже на цьому тижні.

Законопроект ускладнює компанії United Launch Alliance (ULA) - спільному підприємству Boeing Co. і Lockheed Martin Corp, - використовувати російські ракетні двигуни РД-180 для запуску американських державних супутників, якщо вони були придбані до анексії Росією Криму.

"Двигуни, які вже були закуплені за контрактом під час вторгнення в Крим, використовувати дозволяється, - сказав один з експертів. Наступні вже не можуть бути використані".

У ULA є контракт з Військово-повітряними силами США на 36 ракетних запусків. Заборона на закупівлю двигунів РД-180 після вторгнення РФ в Крим означає, що ULA повинна шукати альтернативних постачальників для решти 14 пусків допомогою конкурсних заявок на їх розробку.

Приватна американська компанія Space Exploration Technologies (SpaceX) вже подала позов в американський федеральний суд з вимогою допустити її до конкурсу на постачання двигунів.

За словами експертів, закон про оборонну політику на 2015 р. передбачає виділення 220 млн дол. на розробку ракетного двигуна, який повинен замінити РД-180. Як заявив один з експертів, цей захід допомагає розібратися з двома питаннями. "Ми вважаємо, що таким чином ми встановлюємо конкуренцію і позбавляємо росіян винагороди за їх поведінку", - заявив він.

Нагадаємо, раніше США заборонили постачати в Росію прилади для орбітальної обсерваторії.