ua en ru

Конгресмени США стурбовані можливим вступом Росії у СОТ

Група конгресменів США від демократичної і республіканської партій в п'ятницю, 4 листопада, в листі до торгового представника США Рона Кирка висловила занепокоєння у зв'язку з можливим вступом найближчим часом Росії у Світову організацію торгівлі (СОТ), повідомляє Reuters.
Конгресмени стурбовані тим, що Росія, на їх думку, відходить від зобов'язань, прийнятих нею в 2006 р. для приєднання до Угоди з інформаційної технології в рамках процесу вступу у СОТ.
"Участь Росії (в угоді) має найважливіше значення для того, щоб високотехнологічна продукція США була конкурентоспроможною і гарантовано не обкладалася митними тарифами на російському ринку, що росте. Якщо цього не буде, то американські компанії, які здійснюють експорт, а також американські фірми, що займаються бізнесом в Росії і використовують американську технологічну продукцію, зіткнуться з серйозними труднощами", - говориться в листі.
Угода з інформаційних технологій була прийнята на Першій конференції міністрів країн - членів СОТ в Сінгапурі в 1996 р. Вона встановила принципи міжнародної торгівлі інформаційними технологіями. Угода передбачала поступове зниження митних тарифів на товари інформаційної технології та їх усунення з 1 січня 2000 р. В угоді беруть участь близько 70 країн.
Нагадаємо, заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков раніше заявив, що питання про вступ Росії у Всесвітню торговельну організацію, як очікується, буде винесено на міністерську сесію СОТ 15 грудня.
Росії, яка намагається стати членом СОТ з 1993 року, необхідна для цього згода всіх країн, що входять в організацію. Серед тих, хто ще не дав такої згоди, - Грузія.
Раніше стало відомо, що за посередництва Швейцарії Москві і Тбілісі вдалося досягти домовленості з принципового для Грузії питання. Мова йде про контроль над переміщенням товарів через кордони самопроголошених республік Абхазія і Південна Осетія, здійснювати який, згідно з угодою, будуть міжнародні спостерігачі.