ua en ru

Конгресмени США мають намір прибрати з американського ринку китайські Huawei і ZTE у зв'язку з "загрозою нацбезпеці"

У США Палата представників готується прийняти заходи, які приберуть з американського ринку китайські телекомунікаційні компанії.

У доповіді, підготовленій комітетом з розвідки при Палаті представників, американським телекомунікаційним операторам рекомендовано не вступати ні в які ділові зв'язки з найбільшими китайськими виробниками мобільних пристроїв - компаніями Huawei і ZTE, оскільки ті представляють "загрозу національній безпеці США".
Доповідь стала результатом майже річного розслідування, яке комітет з розвідки проводив у відношенні діяльності Huawei і ZTE.

Як повідомив голова комітету Майк Роджерс, "від компаній, які використовували обладнання цих китайських виробників, надходили численні скарги на дивну поведінку техніки, зокрема мережеві роутери ночами оправляли великі обсяги інформації в Китай". Роджерс також повідомив, що його підозри щодо китайських компаній підігрівалися тим, що вони відмовлялися допомагати розслідуванню.

У доповіді повідомляється, що компанія Huawei, згідно з кількома сигналами, які надійшли, може бути замішана в корупції і порушеннях у сфері інтелектуальної власності. Компанія ZTE у цьому році була викрита в продажі забороненого до вивозу американського телекомунікаційного обладнання Ірану.

Reuters повідомляє, що доповідь рекомендує і американським урядовим установам відмовитися від використання китайського телекомунікаційного обладнання. Незважаючи на серйозні побоювання доповідачів, в опублікованому документі немає чітких доказів використання обладнання компаній з метою шпигунства.

Компанія Huawei є другим у світі виробником роутерів та іншого телекомунікаційного обладнання після шведської Ericsson. Зокрема, вона є виробником портативних модемів. ZTE в списку найбільших компаній знаходиться на п'ятому місці.

Читайте також: Американська влада перевірить діяльність китайських Huawei і ZTE, обвинувачених в комп'ютерному шпигунстві