ua en ru

У Конгресі США зареєстровано законопроект на підтримку України

У Конгресі США зареєстровано законопроект на підтримку України Фото: Конгресу США пропонують ухвалити акт щодо України

Новий акт посилює санкції проти Росії і відкидає будь-яку форму визнання влади Росії у Криму

У Палаті представників Конгресу США зареєстровано новий законопроект, який визначає позицію США з приводу нелегальної окупації Криму Росією, посилює санкції проти неї і пропонує нові методи для надання допомоги Україні. Про це повідомляє "Голос Америки".

Акт про стабільність і демократію в Україні (STAND) запропонований американськими законодавцями Еліотом Енгелем (демократ) та Адамом Кінзінґером (республіканець), до яких приєдналося ще 14 колег.


Автори законопроекту вважають, що агресія Росії проти України підірвала суверенітет України і загрожує довготерміновим інвестиціям США в цілісній, вільній і мирній Європі.

Вони також заявили про те, що політика США з питання окупації Криму Росією має бути такою чіткою, як щодо багаторічної окупації Радянським Союзом країн Балтії.

"США не стоятимуть бездіяльно тоді, коли Путін залякує своїх сусідів, випробовує рішучість НАТО і намагається підірвати єдність західних країн", - заявив Енгель.

Адам Кінзінґер повідомив, що "настав час, щоб Сполучені Штати підтвердили, що не будуть потурати російській агресії" і, що "ми ніколи не визнаємо незаконної анексії Криму Росією".

Повідомляється, що акт STAND посилює санкції проти Росії і відкидає будь-яку форму визнання влади Росії у Криму. Він чітко визначає право України на самооборону і пов'язує будь-яке пом’якшення санкцій із своєчасним і повним виконанням Мінських угод.

Законопроект також вводить обмеження на передачу Росії певних предметів і послуг військового призначення з боку країн-членів НАТО, які містять американські технології або компоненти, поки вона окупує територію України або будь-якої країни-члена НАТО.

У акті також надається доручення Державному департаменту США розробити і втілити стратегію реакції на російську дезінформацію і пропаганду, спрямовану на російськомовне населення в країнах, що межують з Росією.

Нагадаємо, помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що Сполучені Штати наполягають на наданні "особливого статусу" окупованим територіям Донецької та Луганської областей, проведенні там виборів у липні поточного року та забезпеченні амністії бойовикам.