ua en ru

США наполягають на "особливому статусі" Донбасу та проведенні там виборів в липні

США наполягають на "особливому статусі" Донбасу та проведенні там виборів в липні Фото: помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд

Якщо Україна прийме закон про вибори на Донбасі в травні - тоді в червні санкції продовжать на 9 місяців, до січня 2017

США наполягають на наданні "особливого статусу" окупованим територіям Донецької та Луганської областей, проведенні там виборів у липні поточного року та забезпеченні амністії бойовикам. Про це заявила помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд у ході зустрічі з представниками парламентських фракцій, повідомляє прес-служба "Самопомочі".

"Держдеп наполягає на тому, що Україна має внести зміни до Конституції - з "особливим статусом" для окупованих територій Донеччини та Луганщини, провести на окупованих територіях вибори найближчим часом та забезпечити амністію бойовикам. Мінські угоди необхідно імплементувати до кінця 2016 року, альтернативи їм немає. Хоча "Мінськ" і поганий, але Україна, як держава на нього погодилась", - повідомила Вікторія Войціцька, яка представляла на зустрічі фракцію "Самопоміч".


Як зазначається, Нуланд також зазначила, що важке озброєння на Донбасі має бути "зачинене" і за його "зберіганням" має спостерігати спеціальна місія ОБСЄ.

Окрім цього, проведення виборів на окупованому Донбасі може "створити прецедент, коли російські війська вперше в історії добровільно залишать територію, яку вони окупували"

"У кращому випадку - якщо Україна продемонструє добру волю з імплементації Мінську і прийме закон про вибори на окупованих територіях в травні - тоді в червні санкції продовжать на 9 місяців, до січня 2017. Вибори на окупованих територіях очікуються вже в липні", - цитує Войціцька слова Нуланд.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що помічник держсекретаря США у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд відвідає Україну 26 квітня 2016 року.