ua en ru

У Конгресі США запропонували створити комісію для оцінки дієздатності президента

У Конгресі США запропонували створити комісію для оцінки дієздатності президента Фото: Конгрес США (facebook.com/ukr.embassy.usa)

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі представила законопроєкт про комісію, яка буде оцінювати здатність чинного президента виконувати свої обов'язки. Вона представила проєкт разом з його автором, конгресменом від Демократичної партії США Джеймі Раскіном.

Про це повідомляє NBC News.

Законопроєкт передбачає створення комісії з 17 осіб. Планується, що 16 з них мають бути вибраними представниками обох парламентських партій, після чого члени комісії обирають сімнадцятого.

"Йдеться не про президента Трампа. Його засудять виборці, але він показав нам на необхідність створити процес для майбутніх президентів", - заявила вона.

Трамп у відповідь на ініціативу звинуватив спікера в тому, що вона створює ґрунт для заміни кандидата в президенти США Джо Байдена.

"Шалена Ненсі Пелосі розглядає 25-ту поправку, щоб замінити Джо Байдена Камалою Харріс (соратником Байдена, - ред.). Демократи хочуть, щоб це сталося швидше, тому що у сонного Джо немає жодних шансів!", - написав він у Twitter.

Правила передачі влади повноважень президента, в тому числі через хворобу або недієздатності, прописані у 25-ій поправці до конституції США. Поправка була прийнята в 1967 році, через чотири роки після вбивства президента Джона Кеннеді.

Згідно з поправкою, в разі неможливості президента США виконувати свої обов'язки вони переходять до віце-президента. Право призначити в.о. президента США закріплено за самим президентом, а також за віце-президентом спільно з керівниками виконавчої влади або іншим органом, закріпленим законом. Трамп, який переніс COVID-19, не передавав свої обов'язки на час хвороби.

Раніше лікар повідомив, що Трамп завершив курс терапії і ймовірно зможе повернутися до публічних виступів в суботу.

Нагадаємо, Дональд Трамп повідомив про позитивний тест на коронавірус 2 жовтня.

Через хворобу Трамп відмовився брати участь в дебатах, запланованих на 15 жовтня. Другий раунд президентських дебатів перенесли на 22 жовтня.