ua en ru

Конгрес США подолав вето Обами на закон про позови до Саудівської Аравії через теракти 11 вересня

Конгрес США подолав вето Обами на закон про позови до Саудівської Аравії через теракти 11 вересня Фото: Конгрес США

Таким чином, закон, на який Обама наклав вето 23 вересня, повинен вступити в силу

Обидві палати Конгресу США проголосували за подолання вето президента Барака Обами на закон, який зробив можливим родичам жертв терактів 11 вересня подавати позови до іноземних громадян і держав - зокрема, в Саудівській Аравії. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Таким чином, закон, на який Обама наклав вето 23 вересня, повинен вступити в силу.

В Палаті представників за це голосували 348 конгресменів, проти були 77. Причому для подолання вето потрібно було подати не менше двох третин голосів. У Сенаті за подолання вето були 97 сенаторів, а проти - один.

Як пише видання, це перший випадок за майже вісім років перебування Обами на посаді президента, коли Конгресу вдалося подолати президентське вето.

Як очікується, саме Саудівська Аравія, громадянами якої були 15 з 19 учасників терактів 2001 року, стане головним предметом позовів.

В адміністрації США раніше попереджали, що надання постраждалим терактів 11 вересня права звертатися до Саудівської Аравії може поставити під загрозу війська США, а також відкрити шлях до подачі позовів проти США громадянами інших країн, які виступають проти військових дій США.

Нагадаємо, Обама ветував закон, що дозволяє позови до Саудівської Аравії терактів 11 вересня.