ua en ru

Обама ветував закон, що дозволяє позови до Саудівської Аравії через теракти 11 вересня

Обама ветував закон, що дозволяє позови до Саудівської Аравії через теракти 11 вересня Фото: Барак Обама ветував закон про 11 вересня

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Хілларі Клінтон виступила на підтримку законопроекту

Президент США Барак Обама наклав вето на законопроект, який дозволив би сім'ям загиблих під час терактів 11 вересня 2001 року подавати позови до Саудівської Аравії, який раніше був схвалений сенатом і конгресом США, передає Reuters.

Відповідно до законопроекту, сім'ї загиблих при атаках, організованих міжнародними терористичними організаціями у США, отримали б право подавати позови проти держав, які підтримували діяльність цих організацій на території Сполучених Штатів.

Обама пояснив своє рішення тим, що передання рішень важливих питань, пов'язаних з тероризмом, від посадових осіб судам може зашкодити національній безпеці США і завдати шкоди відносинам з союзниками з антитерористичної боротьби.

"Цей закон дозволяв би проводити судовий процес проти держав, які не були включені виконавчою владою до списку країн - спонсорів тероризму, і зруйнував би концепцію суверенного імунітету, яка захищала громадян США протягом довгого часу", - йдеться в заяві Білого дому.

Однопартійці Обами виступили на підтримку законопроекту

Агентство зазначає, що законопроект був схвалений Сенатом і Палатою представників у відповідь на довгограючі підозри, які заперечувала Саудівська Аравія, що викрадачі чотирьох літаків, що напали на США в 2001 році, підтримувалися саудівським урядом.

Відомо, що п'ятнадцять з 19 викрадачів були громадянами Саудівської Аравії.

Співавтор законопроекту - демократ Чак Шумер заявив, що вони зможуть подолати вето президента при повторному голосуванні, для цього необхідно, щоб законопроект набрав дві третини голосів членів палати представників і сенату.

На підтримку закону виступила також і кандидат у президенти США від Демократичної партії Хілларі Клінтон.

Нагадаємо, раніше у Конгресі Сполучених штатів Америки ухвалили законопроект, що дозволяє родичам жертв терактів 11 вересня звернутися з позовом до Саудівської Аравії.