ua en ru

Конгрес США не затвердив часткове фінансування держустанов

Нижня палата американського парламенту не змогла затвердити часткове відновлення фінансування державних об'єктів. Палаті представників не вдалося набрати необхідних для прийняття такої міри двох третин голосів законодавців.

Нижня палата американського парламенту не змогла затвердити часткове відновлення фінансування державних об'єктів. Палаті представників не вдалося набрати необхідних для прийняття такої міри двох третин голосів законодавців, передає телеканал CNN.

Раніше в Білому домі категорично заявили, що Президент США Барак Обама накладе вето на частину законопроектів Республіканської партії, пов'язаних з фінансуванням окремих урядових програм, таких як фінансування федеральних парків, ветеранських програм або фінансування округу Колумбія.

Білий дім вимагає, щоб Конгрес проголосував за законопроект, який забезпечить фінансування всіх бюджетних зобов'язань уряду без прив'язки до яких-небудь заходів. "Президент і сенат ясно висловилися, що вони не приймуть цей вид гри, і якщо подібні законопроекти ляжуть на стіл президента, він накладе на них вето", - йдеться в заяві адміністрації Обами.

У фінансовий рік 1 жовтня Сполучені Штати вступили без федерального бюджету. Конгресмени до останнього дня вели переговори, але не змогли прийти до угоди. Члени Республіканської партії, володіють більшістю в нижній палаті парламенту, не відмовилися від своїх вимог відстрочити вступ в силу закону про доступної медичної допомоги - ключовий реформи Обами. В результаті в 7:01 за київським часом в США була запущена процедура "контрольованої" зупинки роботи цілого ряду федеральних відомств, за винятком життєво важливих інститутів, таких як поліція або армія.

Тепер близько 800 тис. держслужбовців, майже 40% усього федерального апарату, будуть тимчасово відправлені в неоплачувану відпустку. Щоденний простій держустанов буде коштувати ВВП США 300 млн дол., вважають аналітики.

Невідомо, як довго триватиме "шатдаун": минулого разу, у 1995 р. це тривало близько місяця. Можна точно сказати одне - сьогодні сотні тисяч американських бюджетників (деякі експерти називають цифру в 700 тис. осіб) вирушать додому.

Нагадаємо, раніше Сенат США проголосував проти проекту бюджету, запропонованого Палатою представників.