ua en ru

Конгрес США: Китай продовжує поставляти зброю Ірану

Конгрес США з американо-китайських відносин у сфері економіки і безпеки підготував доповідь, згідно з якою Китай далі поставляє сучасне озброєння, включаючи крилаті ракети, Ірану, і робить це, можливо, в порушення санкцій ООН, введені проти режиму в Тегерані. Про це повідомляє "Росія-24".
За словами авторів доповіді, яка повинна бути оприлюднена 16 листопада, "Китай продовжує забезпечувати Іран сучасними збройовими системами", зокрема, протикорабельними крилатими ракетами, включаючи-802, які Пекін ще в 1997 р пообіцяв Вашингтону не продавати Тегерану.
В цілому після того, як в 2006 р. в США був прийнятий закон про підтримку свободи в Ірані, що дозволяє Білому дому вводити санкції проти тих іноземних компаній, які постачають сучасні збройні системи Тегерану, іранці придбали у Китаю озброєнь на суму 312 млн дол.
"Також висловлювалися припущення, що КНР або китайські юридичні або приватні особи без зайвого шуму продовжували робити деяку підтримку Ірану в його прагненні дістати зброю масового знищення і вдосконалити свої балістичні ракети ... Незважаючи на заяви Пекіна, що він здійснює свою діяльність як відповідальна велика держава, Китай продовжує ставити свої національні інтереси вище регіональної стабільності, надаючи економічну і дипломатичну підтримку країнам, які підривають міжнародну безпеку", - говориться в доповіді.
Комісія була створена в 2000 р. з метою щорічно інформувати законодавців про те, як позначається на національній безпеці розвиток економічних зв'язків з Пекіном.