ua en ru

Конгрес Ради Європи засудив приєднання Криму та Севастополю до РФ

Конгрес Ради Європи 25 березня 2014 р. під час дебатів щодо ситуації в Україні на 26-ї сесії Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, засудив приєднання АР Крим та м. Севастополь до РФ.

Конгрес Ради Європи 25 березня 2014 р. під час дебатів щодо ситуації в Україні на 26-ї сесії Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, засудив приєднання АР Крим та м. Севастополь до РФ. Про це йдеться у повідомленні прес-служби МЗС України.

"Конгрес дав чітку оцінку діям Росії, визначивши їх як "російську анексію Криму та м. Севастополь", а також висловив підтримку новій легітимній владі України, зокрема у її зусиллях, спрямованих на посилення демократії, захисту прав громадян України та національних меншин, а також забезпечення конструктивного діалогу між усіма політичними силами. Члени конгресу - представники муніципальних та регіональних органів всієї Європи - наголосили, що так званий референдум в АР Крим та м. Севастополь не лише не відповідав українському та міжнародному законодавству, а й був проведений без дотримання мінімальних демократичних гарантій, притаманних будь-якому голосуванню", - йдеться у повідомленні.

У декларації, прийнятій за підсумками сесії, зокрема, наголошується, що Крим вже мав доволі високу ступінь автономії у складі України, яку можна було б посилити після проведення консультацій з українськими органами влади.

Конгрес відхилив всі поправки до тексту декларації, які вносилися під час дебатів делегацією РФ, та виступив за відновлення територіальної цілісності України.

За підсумками дебатів конгрес прийняв рішення про направлення в Україну, в тому числі до АР Крим, спеціальної місії для більш детального вивчення ситуації та обговорення шляхів реалізації в нашій країні реформи у сфері місцевого самоврядування.