ua en ru

Конференція в Парижі: Ізраїль і Палестину закликали до примирення

Конференція в Парижі: Ізраїль і Палестину закликали до примирення Фото: учасники конференції в Парижі

Дипломати домовилися зустрітися знову до кінця року

Представники понад 70 країн закликали Ізраїль та Палестину посилити роботу над мирним врегулюванням на Близькому Сході. Про це йдеться в резолюції за результатами саміту, передає DW.

Зазначено, що учасники саміту в Парижі 15 січня застерегли палестинців та ізраїльтян від "дій в односторонньому порядку". Як ідеться в резолюції, міжнародна спільнота закликала сторони конфлікту "офіційно підтвердити свою відданість рішенню у форматі двох держав". Дипломати також домовилися зустрітися знову до кінця року.

Держсекретар США Джон Керрі назвав зустріч "позитивним заходом". Водночас він пояснив, що до комюніке не включили озвучену раніше новообраним президентом США Дональдом Трампом ідею перенести посольство США в Ізраїлі до Єрусалиму, оскільки згадувати в такому документі про посольство було би "недоречно".

Повідомляється, що метою конференції було посадити за один стіл ізраїльтян та палестинців для проведення переговорів та пошуку політичного вирішення конфлікту на Близькому Сході. Натомість прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху кілька разів відмовлявся від запрошень узяти участь у конференції, назвавши захід "конференцією маніпуляцій".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Парижі стартує конференція з вирішення конфлікту на Близькому Сході.