ua en ru

Комп'ютерні злочини у фінансовому секторі становлять 33%, - дослідження

Кількість комп'ютерних злочинів, скоєне проти компаній фінансового сектора, зростає з кожним роком. Згідно з даними PricewaterhouseCoopers, комп'ютерні атаки стали в 2011 р. другим за популярністю злочином в галузі, поступившись першим місцем лише незаконному привласненню активів.

Здійснюються за допомогою комп'ютера злочину стали другим за популярністю типом правопорушень, спрямованих проти фінансових організацій, стверджує дослідження PwC, в якому взяло участь 3,877 тис. компаній з 79 країн світу (23% склали фінансові організації).

Згідно з даними консалтингової компанії, на кіберзлочинців зараз доводиться до 38% від усіх незаконних дій в галузі. Для порівняння, загроза стати їх жертвою для компаній з інших секторів економіки становить лише 16%.

"Підйом кіберзлочинності недивний, враховуючи той факт, що в секторі зберігається великий обсяг інформації, яка може бути потенційно цікава правопорушникам. Зараз у світі функціонує справжній чорний ринок вкраденої або скомпрометованої інформації", - заявив партнер PwC Ендрю Кларк.

На думку фахівців PwC, різкий стрибок зареєстрованих кіберзлочинів багато в чому пояснюється розвитком засобів з відстеження подібного типу загроз.

"В останні роки компанії все частіше застосовують технології, які допомагають встановити, де і коли відбулася комп'ютерна атака. Загроза таких атак була завжди, просто раніше про це ніхто не знав", - упевнений директор з кібербезпеки PwC Вільям Бір.

PwC виділяє п'ять основних елементів комп'ютерної захисту. До них відносяться внутрішні засоби по виявленню і запобіганню комп'ютерних атак, можливості екстреного відключення комп'ютерних мереж, медійні плани щодо висвітлення сталася атаки, інструменти розслідування кібернапади, а також доступ до сторонніх засобів і фахівцям з пошуку правопорушників. Виявилося, що всі п'ять елементів захисту використовуються лише в 18% компаній фінансового сектора.

Згідно окремого дослідження британського Ponemon Institute і корпорації Symantec, організаційні витрати на проведення комплексних заходів захисту та розслідування сталася комп'ютерної атаки для середньостатистичної компанії з Британських островів склали в 2010 р. 19 млн фунтів стерлінгів. З кожним роком цей показник зростає приблизно на 10%.