ua en ru

Комплекси ПРО в Туреччині заступлять на чергування протягом тижня, - НАТО

Перший розрахунок з числа комплексів протиракетної оборони (ПРО) Patriot, які НАТО перекинуло в Туреччину, заступить на бойове чергування протягом цього тижня. Головним їхнім завданням, як це записано в офіційних документах, стане захист повітряного простору республіки від ударів з боку Сирії, передає Reuters.

США, Німеччина і Нідерланди направили в Туреччину частина наявних у них комплексів після того, як Анкара звернулася до своїх союзників по військово-політичному блоку з проханням про підтримку. За словами британського бригадного генерала Гері Дікена, першими на чергування заступлять голландські військовослужбовці.

"Ми очікуємо, що досягнемо рівня готовності, що дозволяє виконувати оперативні завдання до кінця поточного тижня. Передові підрозділи вже прибули на позиції і проводять процедури підключення до систем контролю і управління НАТО", - заявив Дікен. "Повна бойова готовність буде досягнута до кінця місяця", - додав генерал.

Нагадаємо, що запит на розміщення засобів ПРО НАТО Анкара направила після інцидентів, пов'язаних з мінометними обстрілами турецької території з сирійської сторони, а також знищенням турецького розвідувального літака, який, за словами турецьких військових, виконував політ уздовж сірійської границі, не заходячи в повітряний простір арабської республіки.

У Сирії з березня 2011 року триває протистояння влади і опозиції, яке загрожує перерости в повномасштабну громадянську війну. Сирійська опозиція вимагає відставки Президента Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів", фінансовані ісламськими сунітськими угрупуваннями. За останніми оцінками ООН, за час конфлікту в Сирії загинули вже більше 60 тис. цивільних осіб.

Читайте також: У Туреччину прибули комплекси ПРО Patriot з Німеччини та Нідерландів