ua en ru

Компанія Клюєвих має держбанку 8,6 млрд гривень

Компанія Клюєвих має держбанку 8,6 млрд гривень Фото: ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України"

Суд задовольнив позов "Укрексімбанку" і видав рішення про стягнення заборгованості

ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" стягує 8,59 мільярда гривень з ЗАТ "Актив-Страхування", власниками якої є брати Андрій і Сергій Клюєви. Про це свідчить рішення Господарського суду Києва від 15 березня, передає видання "Наші Гроші".

Наголошується, що в 2009 році "Укрексімбанк" та ВАТ "Завод напівпровідників" уклали генеральну кредитну угоду. В рамках угоди "Завод напівпровідників" отримав в банку шість кредитів.

Поручителем позичальника у кредитному договорі з банком було ПРАТ "Актив-Страхування", який зобов'язався солідарно відповідати за зобов'язаннями, зокрема відшкодовувати кредит, відсотки, штрафні санкції тощо. Банк має право вимагати погашення боргу у обох боржників, так і від кожного з них окремо.


На сьогодні у "Заводу напівпровідників" залишається заборгованість 109,05 млн євро, 224,10 млн доларів, 528,09 млн грн. В сумі це еквівалентно 8,59 млрд грн. У 2015 р. розпочата процедура банкрутства "Заводу напівпровідників".

Банк направив ПРАТ "Актив-Страхування" вимога про погашення заборгованості "Заводу напівпровідників", однак компанія Клюєвих її не задовольнила.

Суд позов "Укрексімбанку" задовольнив і видав рішення про стягнення заборгованості.

"Актив-Страхування" оформлено на ПРАТ "Укрпідшипник", що належить австрійській компанії "SLAV Handel, Vertretung und Beteiligung Aktiengesellschaft". Акціонерами останньої є Сергій і Андрій Клюєви.

Нагадаємо, раніше Інтерпол оголосив у розшук Ставицького і братів Клюєвих.