ua en ru

Apple домоглася заборони на продаж у США низки продуктів Samsung

Компанія Apple домоглася заборони на продаж у США ряду продуктів Samsung.

Компанія Apple домоглася заборони на продаж у США ряду продуктів Samsung. Про це повідомляє радіо "Ехо Москви".

Заборона пов'язана з порушенням патентного права. Поки не уточнюється, яких саме пристроїв він торкнеться.

Рішення комітету з міжнародної торгівлі США набуде чинності через два місяці. До цього адміністрація Президента США Барака Обами може скасувати постанову.

Для Apple скорочення присутності гаджетів південнокорейського вендора - набагато важливіше будь-яких грошових компенсацій. 1 млрд дол, які суд США зобов'язав Samsung виплатити Apple торік, дорівнює двотижневим продажам iPhone або однієї сьомої квартального прибутку Samsung.

"У деяких випадках, простий грошової компенсації - не достатньо", - зазначає Рей Ван Дайк, юрист відділу технологічних патентів фірми Van Dyke у Вашингтоні. "У битві між Apple і Samsung, дане питання визначає, хто вийде переможцем", - говорить юрист.

Разом, Apple і Samsung становлять майже половину всіх проданих смартфонів, притому, Samsung утримує звання найбільшого в світі вендора і дві компанії ведуть давню боротьбу за перше місце на ринку США.

Втім, аналітики відзначають, що навіть якщо зусилля Apple увінчаються успіхом і вона доб'ється заборони продажів тих моделей, які, нібито, копіюють iPhone, це не сильно позначиться на становищі справ південнокорейського виробника мобільних пристроїв.

Справа в тому, що більшість моделей, обвинувачених Apple в порушенні патентів, вже більше не підтримуються, Samsung або перебувають на межі закінчення "терміну придатності". Корейці до теперішнього часу випустили вже достатню кількість нових гаджетів у різних цінових діапазонах, тому сильно за доходами Samsung можливий заборона не вдарить.

"Продажі пристроїв минулого покоління в США становлять менше 1% від загальної частки продажів у регіоні" - повідомив Кім Ен Чан, аналітик дослідницької компанії з Сеула Shinhan Investment Corp.

Samsung і Apple, які є двома найбільшими у світі виробниками смартфонів, ведуть "патентні битви" в десяти країнах світу вже не перший рік. Перший судовий позов був поданий з боку американської корпорації в квітні 2011 р., коли вона звинуватила Samsung у копіюванні технологій сенсорного екрану, програмного забезпечення і зовнішнього вигляду IPhone в моделі Samsung Galaxy. У 2012 році суд зобов'язав південнокорейську компанію виплатити Apple більше мільярда доларів за порушення п'яти патентів (у березні 2013 року сума була скорочена до 600 млн дол).