ua en ru

Компанія Allseeds опинилася у критичній фінансовій ситуації, - ЗМІ

Компанія Allseeds опинилася у критичній фінансовій ситуації, - ЗМІ Фото: за даними операторів ринку, компанія Allseeds опинилася у критичній фінансовій ситуації

ЗМІ написали про можливі труднощі компанії

Компанія Allseeds опинилася у критичній фінансовій ситуації, і зараз змушена демонструвати банкірам і контрагентам зростання виробництва і нові проекти. Про це йдеться у статті Олександра Шкопи "Жирна справа" в газеті "Дзеркало тижня".

Зокрема, автор зазначає, що всупереч проблемам на ринку, Allseeds активно закликає європейців для інвестицій в будівництво заводу з переробки сої вартістю 180 млн дол., хоча аналогічний проект в порту "Южний" повинен запрацювати вже в наступному році.

Крім того, автор заявив про труднощі Allseeds по поверненню 68 млн дол. кредиту Ощадбанку, що могло змусити ряд кредиторів уважніше придивитися до компанії, яка за рік до закінчення терміну кредитної лінії змогла погасити близько 10% позики.

Наголошується, що з пуском в експлуатацію залізничної гілки до заводу Allseeds в порту "Южний", побудованої за рахунок компанії, але не прийнятої на баланс "Укрзалізницею", також виникли проблеми. Як підкреслює автор, компанія Allseeds проклала шляхи по землях, що належать іншому підприємству — компанії "Дорсервыс", не погодивши з власником, а також з Державним архітектурно-будівельним комітетом, за що була оштрафована на 1,5 млн грн.

Отже, пише журналіст, узгодження з "Укрзалізницею" зайшло в глухий кут, і через це потужності Allseeds по доставці сировини та олії залізницею оціночно скоротилися в п'ять разів, що фактично "ставить хрест" на нормальній роботі підприємства.

Автор зазначає, що будівництво заводу потужністю 2 тис. тонн на добу з безпосереднім виходом до моря здійснює один з лідерів масложирового ринку - "Дельта Вілмар СНД". Обсяг інвестицій в проект складе 150 млн дол.

"Виробництво соєвої олії має тенденцію до зростання. В останні п'ять років воно подвоїлося і становило в 2016 р. — 168 тис. т. Аграрії зацікавлені у вирощуванні даної культури, так як вона має високу прибутковість і є добрим попередником для інших культур. На сою та продукти переробки є великий попит на зовнішніх ринках", – заявив експерт асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Петро Лахай.

У цілому, на думку автора статті, масложирова галузь — одна з небагатьох в Україні, яка має досить непогану (близько 70%) рентабельність, а отже, буде розвиватися, залучаючи все нові і нові інвестиції.

"Питання лише в тому, щоб вкладення у виробництво і переробку сировини знаходили свій ефективний результат і не перетворювалися в тягар для кредиторів та країни", - резюмував він.