ua en ru

Компанії індексу Stoxx Europe 600 збільшили свої накопичення на 14% - до 475 млрд дол

На сьогодні 265 компаній нефінансового сектора з індексу Stoxx Europe 600, які вже представили звітність за 2012 р., накопичили в цілому 475 млрд дол., що на 14% більше, ніж в 2011 р., і втричі вище, ніж було десять років тому. Про це повідомляє Bloomberg.

Причому дев'ять компаній, включаючи Daimler, Siemens, Vodafone і Total, акумулювали на своїх балансах більше 10 млрд дол. готівкових коштів та їх еквівалентів кожна.

"Ситуація в області попиту залишається вкрай невизначеною для багатьох компаній регіону. Тому вони намагаються тримати на своїх рахунках як можна більше готівки, так як до сих пір не розуміють своїх перспектив щодо інвестицій або найму співробітників", - пояснив економіст Deutsche Bank Жиль Мок.

Крім того, банки в останні два-три роки неохоче кредитують корпоративний сектор, що також підштовхує компанії до накопичення грошових коштів, додав він.

"Ліквідність - це заспокійливе. Ми хочемо бути готові на випадок невизначеності", - заявив Bloomberg фіндиректор Daimler Бодо Уббер.

Щоб поліпшити ситуацію з ліквідністю, європейські корпорації скорочують свою активність у сфері злиттів і поглинань. З початку січня вони оголосили про угоди на загальну суму 50 млрд дол., що майже вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року. Для порівняння, американські компанії за той же час витратили на M&A вже 184 млрд дол., причому часто їх цілями стають саме європейські компанії.

Крім того, корпорації змушені обділяти і власних акціонерів, скорочуючи дивіденди або скасовуючи їх зовсім. Минулого тижня німецька Lufthansa оголосила, що вперше з 2010 р. призупинить виплати власникам своїх акцій. Фінська Nokia Oyj в січні попередила акціонерів, що відмовиться від дивідендів вперше за 1943 р. Раніше про скорочення або скасування виплат інвесторам повідомляли Telecom Italia, PSA Peugeot Citroen і Faurecia. У підсумку аналітики очікують, що дивідендна прибутковість по індексу Stoxx Europe 600 буде в цьому році на рекордно низькому рівні 3,45%.

Читайте також: Позабалансовий облік деривативів банками США загрожує фінансовій стабільності, - експерти