ua en ru

Компанії поновлюють угоди зі злиття та поглинання, - EY

Компанії в різних країнах поновлюють угоди зі злиття та поглинання (M&A), а 35% керівників компаній повідомили про можливе придбання активів. Про це свідчить дослідження "Барометр впевненості компаній" (Capital confidence barometer), проведене EY, повідомляє телеканал "Росія 24".

Примітно, що 70% керівників компаній очікують збільшення кількості та вартості угод у найближчі 12 місяців.

Основним фактором, що впливає на пожвавлення в секторі M&A (злиття і поглинання), є прискорення економічного зростання. При цьому 65% керівників відзначають позитивні перспективи світової економіки.

"Зростанню активності в сфері M&A сприяє поліпшення основних факторів операцій - збільшення кількості та якості об'єктів придбання, а також значне підвищення ймовірності успішного завершення угод. Все це підкріплюється зростаючою впевненістю у сприятливих перспективах світової економіки на тлі поліпшення економічної ситуації в розвинених країнах і її стабілізації на основних ринках, що розвиваються", - заявив віце-президент EY Global і керівник міжнародної практики консультаційних послуг з операцій Піп Маккрості.

При цьому частка опитаних, які планують найближчим часом великі угоди (0,5-1 млрд дол.), зросла до 19%, тобто збільшилася більш ніж в два рази.
З урахуванням зростання впевненості в економіці, все більше переваги віддається позикових коштів і власного капіталу, тоді як раніше джерелом фінансування в основному служили вільні грошові кошти.

Очікується, що найбільшу активність будуть проявляти покупці з США, Китаю, Японії, Великобританії, Німеччини і Франції, при цьому найбільший інтерес інвесторів викликають такі розвинуті країни, як США, Канада, Великобританія і Німеччина.

"Підвищення інтересу до угод M&A відображає не стільки зростання впевненості в стані світової економіки, скільки відсутність альтернатив розвитку. За період рецесії, великі світові гравці накопичили на своїх балансах істотний обсяг вільних коштів, одним з основних варіантів використання яких і є угоди M&A. У Росії з'являються нові гравці на ринку M&A, що мають досвід роботи у великих приватних і державних компаніях", - відзначає партнер FCG Артем Ситніков.

Близько половини респондентів (47%) заявили, що стали звертати більш пильну увагу на ринки, що розвиваються, в тому числі країни БРІК.