ua en ru

Комуністи піднімають питання про недовіру уряду, - Кілінкаров

Парламент повинен до прийняття бюджету висловити свою позицію відносно уряду. Таку заяву зробив народний депутат фракції КПУ Спиридон Кілінкаров, передає прес-служба партії.

"Я думаю, що логіка цього питання зрозуміла всім. Якщо депутати довіряють уряду, то вони повинні розділити відповідальність за бюджет і його роботу. Тому питання про довіру уряду має вирішуватися саме сьогодні і зараз, до затвердження бюджету. Щоб потім в черговий раз не вийшло так, що його приймуть, а через час опозиція почне критикувати і документ, і уряд", - заявив Кілінкаров.

"Ми всі з вами прекрасно пам'ятаємо, як у цьому залі у минулому році голосували за уряд Азарова, які при цьому звучали аргументи і обіцянки, - зауважив парламентарій. - Ми пам'ятаємо, як цієї весни знову порушувалося це питання, які претензії висловлювалися на адресу кабінету міністрів. Пройшов достатній термін для того, щоб можна було робити висновки про роботу уряду. Взяло воно до уваги критичні зауваження народних депутатів? Змінило підходи до формування фінансово-економічної і соціальної політики? У нас такої впевненості немає".

Політик зазначив, що повноцінної і обгрунтованої програми дій у Кабінету міністрів немає. При цьому вони прикриваються тим, що працюють за планом реформ, розробленим в адміністрації президента.
"Згадайте, наприклад, соціальні ініціативи президента, озвучені в минулому році. Реалізуються вони Кабміном у нинішньому році? По більшості позицій - ні, - продовжив народний депутат. - Чи є у уряду в цілому будь-яка стратегія подолання системної кризи і подальшого розвитку? Безумовно ні. Є латання дірок, побудоване на двох векторах - всі надії уряду пов'язані або з оптової продажем країни закордонним власникам, або з новою хвилею грабежу власного населення".

З урахуванням цих умов, на його думку, Компартія має всі підстави поставити руба питання про голосуванні за довіру чи недовіру уряду Азарова.

"В нинішніх реаліях це питання більш ніж актуальне, - пояснює Спиридон Кілінкаров. - В країні згортається реальний сектор економіки, казні не вистачає як мінімум 40 млрд грн. Основні соціальні виплати скорочено не менше ніж на 20%, зарплати бюджетників в листопаді-грудні - під великим питанням. Насувається масове безробіття, повсюдно зупиняються заводи і комбінати. Зрештою, ми бачимо, як населення України перетворюється на основного кредитора держави. Уряд не ламає собі голову питанням - як знайти відсутні кошти. Воно заощаджує, припиняючи бюджетне фінансування і ще глибше влізаючи в кишені громадян".

"Підсумовуючи все вищевикладене, ми приходимо до логічних висновків щодо роботи Кабінету міністрів Азарова", - констатував Він. - Тому фракція КПУ закликає всі політичні сили українського парламенту чітко і ясно висловити свою позицію по відношенню до уряду. І я наголошую - потрібно робити це прямо зараз, до прийняття бюджету на 2014 рік".