ua en ru

"Комерсант": російський літак А321 могли підірвати таким же пристроєм, як будинки в Москві в 1999

"Комерсант": російський літак А321 могли підірвати таким же пристроєм, як будинки в Москві в 1999 Фото: літак А321

Експерти відзначають схожість конструкцій двох вибухових пристроїв

Бомба, яка призвела до катастрофи російського літака над Єгиптом, має схожу конструкцію з використаною терористами для підриву житлових будинків у Москві в 1999 році. Про це повідомляє "Комерсант" з посиланням на висновки експертів.

Вчора журнал "Ісламської держави" Dabiq опублікував фото саморобного вибухового пристрою, який нібито призвело до катастрофи російського літака. Судячи по знімку, вибухівка була закладена в алюмінієвій банці з-під Schweppes ємністю 0,33 л. Поряд з нею були зображені електродетонатор і якийсь пристрій для приведення вибухівки в дію.

За висновками експертів, конструкція бомби на основі таймера і армійського електродетонатора багато в чому нагадувала аналогічні пристрої, використані терористами під керівництвом Хаттаба для підриву житлових будинків у Москві. Різниця була лише в потужності використаної вибухівки і в тому, що сучасні терористи використовували замість годинника мікросхему розміром з монету номіналом у 10 копійок.

Експерт-вибухотехнік розповів виданню, що на фотографії зображені всі необхідні для складання бомби компоненти. В банку об'ємом 0,33 л входить 250-300 г вибухівки в залежності від її типу.

Для приведення в дію вибухівки використовувався стандартний електродетонатор радянського зразка, а також звичайний китайський електровимикач, що застосовується в побутових приладах. Однак до вимикача з допомогою ізоляційної стрічки був прикріплений невеликий коробок, де, очевидно, перебували літієві батарейки, а також мікросхема-таймер, що грає роль електронного сповільнювача. Час підриву в таких пристроях виставляється підбором мікросхеми відповідної типової характеристики: на півгодини, годину, дві, доба і т. д. Відлік часу починається при натисканні і відпусканні кнопки на вимикачі.

Видання зазначає, що вибухові пристрої у вигляді алюмінієвих банок з-під напоїв, наповнені вибухівкою, активно застосовувалися бойовиками під час конфліктів на Північному Кавказі в якості гранат і мін-пасток. При цьому джерела "Комерсанта" підкреслили, що механізм приведення бомби в дію, опублікованій на фотографії ИГИЛ, ідентичний тим, що терористи використовували при підриви житлових будинків на вулиці Гур'янова і Каширському шосе в Москві 8 і 13 вересня 1999 року.

Нагадаємо, раніше стали відомі подробиці розміщення вибухівки в російському літаку. Зокрема, бомба могла бути закладена кимось із персоналу аеропорту Шарм-ель-Шейха.