ua en ru

У комітеті Ради назвали головний законопроект про мову

У комітеті Ради назвали головний законопроект про мову Фото: Ірина Подоляк (facebook.com iryna podolyak)

З тексту проекту спробують прибрати будь-які причини для політичних маніпуляцій мовним питанням

Головним законопроектом для розгляду у Верховній раді комітет з питань культури і духовності визначить законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Про це у коментарі РБК-Україна розповіла перший заступник голови комітету, народний депутат Ірина Подоляк.

За її словами законопроект №5670-д комітет вважає найбільш доопрацьованим.

"Законопроект №5670-д є комплексним і системним. Таке рішення нашого комітету: ми будемо голосувати його як головний для розгляду у першому читанні… Літера "Д" означає - доопрацьований і найбільш детальний. Він виписаний чітко і має предметом свого головування тільки державну мову - українську. Всі інші мови регулюються в інших законах. Важливо, щоб мова отримала належний статус і могла розвиватися", - наголосила член комітету.

Вона зазначила, що на засіданні комітету 3 жовтня також будуть вноситись зміни до законопроекту перед його першим читанням. Зокрема, з тексту законопроекту спробують прибрати будь-які причини для політичних маніпуляцій мовним питанням.

"Сьогодні ми на комітеті також будемо розглядати певні зміни, які ми будемо пропонувати у першому читанні під стенограму до законопроекту №5670-д. Хочемо прибрати з закону інститут мовних інспекторів. Тут російська пропаганда перемогла, і через маніпуляції ці інспектори стали так би мовити подразником для певних народних депутатів. Але це принципово, тому інститут інспекторів прибираємо", - вважає депутат.

Подоляк зазначила, що законопроект був поданий у парламент до того, як Рада проголосувала низку законів. Тому комітет внесе поправки для його збалансування з іншим законодавством.

"Ми будемо розглядати, щоб мова освіти була в редакції 7 статті закону "Про освіту". Теж будемо розглядати питання, щоб мова радіо і телебачення була в редакції статті 10 закону про радіо і телебачення. Адже ці закони були ухвалені вже після того, як законопроект був зареєстрований", - додала вона.

За словами нардепа, усі чотири зареєстровані у ВР законопроекти про мову регулюють різні питання.

"Усі законопроекти різняться предметом свого регулювання. Тобто, тим, що вони регулюють. Наприклад, №5670-д регулює лише українську мову. Ми не торкаємось у цьому законопроекті мовних прав нацменшин. Адже це врегульовано в законі "Про національні меншини" від 1992 року. Інші законопроекти регулюють не тільки державну мову, але й мову нацменшин, і мову корінних народів. А законопроект Мураєва - це взагалі законопроект переписаний Ківалова-Колесніченка. Там теж є різні мови. Тобто, це зовсім інші концепції", - зазначила парламентар.

Нагадаємо, представник уряду в парламенті народний депутат від БПП Вадим Денисенко зазначив, що законопроекти про державну мову можуть обговорюватися завтра на засіданні фракції.

Як писало РБК-Україна раніше, голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що законопроект про державну мову буде ключовим на поточному пленарному тижні парламенту.