ua en ru

Комітет ВР рекомендує скасувати механізм формування регіональних ресурсів зерна

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект 3140 "Про внесення змін до закону "Про зерно та ринок зерна в Україні" щодо оптимізації формування зернових ресурсів України", яким передбачено скасування механізму формування регіональних ресурсів зерна.

Як зазначалося під час обговорення, формування регіональних ресурсів зерна передбачено законом "Про зерно та ринок зерна в Україні" і здійснюється з 2003 р. Члени комітету наголосили, що на практиці формування регіональних ресурсів зерна здійснювалося лише для продовольчого зерна з метою забезпечення стабільних цін на хліб.

Водночас, за словами виступаючих, сьогодні створено новий механізм регулювання цін на хлібопродукти, відповідно до якого Аграрний фонд забезпечує регіони достатнім рівнем запасів борошна для випічки хліба по фіксованим Міністерством аграрної політики та продовольства цінам. Відтак, вважають автори законопроекту, в Україні зникла необхідність у існуванні механізму формування регіональних ресурсів зерна.

Члени комітету взяли також до уваги, що на практиці в обласних бюджетах часто відсутні кошти для формування регіональних ресурсів зерна, тоді як існування законодавчих положень для такого механізму зерна залишається приводом для необґрунтованих обмежень пересування зерна в межах України, а також призводить до корупційних зловживань у цій сфері та фінансових втрат для аграріїв.