ua en ru

Комітет ВР пропонує фінансувати захищені видатки в разі несвоєчасного прийняття місцевого бюджету

Комітет з питань бюджету рекомендує парламенту прийняти за основу і в цілому законопроект №3429 про внесення змін до статті 79 Бюджетного кодексу України щодо забезпечення фінансування захищених видатків у разі несвоєчасного прийняття рішення про місцевий бюджет. Про це повідомляє прес-служба Верховної Ради України (ВР).

Так, законопроектом пропонується врегулювати питання проведення захищених видатків загального фонду місцевих бюджетів та використання капітальних трансфертів, одержаних з державного бюджету у разі несвоєчасного прийняття рішення про відповідний місцевий бюджет шляхом внесення змін до статті 79 Бюджетного кодексу України.

Враховуючи, що з початку нового бюджетного періоду законом про Державний бюджет України, як правило, збільшуються соціальні стандарти та соціальні гарантії, щомісячний обсяг захищених видатків в попередньому бюджетному періоді менше, ніж необхідний для їх здійснення у наступному бюджетному періоді. Незважаючи на це, у законопроекті пропонується визначати щомісячні бюджетні асигнування з урахуванням необхідності проведення захищених видатків місцевих бюджетів (додаток у частині першій статті 79 Бюджетного кодексу).

Відповідно до чинної редакції частини другої статті 79 кодексу неприйняття рішення про місцевий бюджет унеможливлює здійснення капітальних витрат за рахунок трансфертів з державного бюджету. Доповнення, запропоновані в законопроекті частини другої зазначеної статті, надають дозвіл на проведення саме таких витрат.

Запропоновані зміни до частини третьої статті 79 кодексу передбачають чітке унормування питання застосування норм закону про Державний бюджет України на відповідний бюджетний період при формуванні доходів та здійсненні витрат місцевого бюджету у разі несвоєчасного прийняття рішення про місцевий бюджет на цей же період.