ua en ru

Комітет ВР підтримав збільшення видатків бюджету-2019 на Нацраду та МІП

Комітет ВР підтримав збільшення видатків бюджету-2019 на Нацраду та МІП Фото: Вікторія Сюмар (rada.gov.ua)

У поданому урядом бюджеті фінансування МІП зменшилось з 861 до 544 млн гривень

У державному бюджеті на 2019 рік мають бути збільшені видатки для Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, а також Міністерства інформаційної політики. Відповідне рішення ухвалив комітет парламенту з питань свободи словами та інформаційної політики під час засідання у п’ятницю, передає кореспондент РБК-Україна.

Комітет ВР підтримав збільшення видатків бюджету-2019 на Нацраду та МІП

Зокрема, комітет отримав пропозиції Мінінформполітики. За даними відомства, бюджет 2019 року передбачає зменшення фінансування інформаційних програм в Україні на 37% .

"Бюджет програм зменшився з 861 млн гривень до 544 млн грн. Цей мінус є одним з найбільших серед усіх інших організацій та установ. Зокрема, видатки на інформаційні заходи зменшились з 362 млн до 100 млн грн. Це означає, що програми на інформаційну реінтеграцію сходу та Криму, на просування України в світі зменшиться у 3,5 рази. Видатки на систему іномовлення зменшені на 13%", - наголосили представники міністерства.

У зв'язку з цим комітет вирішив передбачити кошти для відомства на рівні минулого року.

"У нас є недофінансування по Мінінформполітики. Пропоную залишити на рівні минулого року. Це плюс 247 млн грн на інформаційні заходи, плюс 124 млн грн на іномовлення. Це важливі кошти для того, щоб ми могли розміщувати українські програми в кабельних мережах інших країн", - додала Сюмар.

Крім того, пропонується збільшити у бюджеті 2019 року фінансування програми "Українська книга" - до 15 млн гривень.

"Окрім того, ми попросили ще 11 мільйонів для Національної ради, оскільки у нас набуває чинності закон про квоти української мови. Ми пропонуємо ще закон про експертизи на мову ворожнечі. Повноваження Нацради збільшились, тому вони потребують кадрів для проведення експертиз, відповідних експертів і моніторів, які будуть проводити дослідження щодо квот для українських пісень", - додала голова комітету.

Нагадаємо, Кабінет міністрів представив проект державного бюджету на 2019 рік у Верховній раді України.

Уряд 14 вересня схвалив проект державного бюджету на 2019 рік. Згідно з проектом, доходи держбюджету складуть 1,29 трлн гривень. За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, за рік обсяг бюджетних доходів виросте на 130 млрд гривень.