ua en ru

Комітет Сенату США одноголосно схвалив "Акт Магнітського"

У комітеті з міжнародних відносин Сенату США у вівторок був одноголосно схвалений так званий "Акт Магнітського". Документом передбачено введення візових і фінансових санкцій проти російських чиновників, причетних до загибелі в російському слідчому ізоляторі в 2009 році юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського, повідомляє радіо "Свобода".

Комітет з міжнародних справ Палати представників Конгресу США раніше також схвалив законопроект.

Останнім часом Москва попереджала Вашингтон, що прийняття "Акту Магнітського" ​​може негативно позначитися на двосторонніх відносинах між Росією і США.

Зазначимо, у списку, складеному сенатором Бенджаміном Кардіном, близько 60 прізвищ. В основному це представники силових відомств та судді.

У тексті законопроекту перерахований ряд гучних епізодів, які, на думку американських законодавців, свідчать про порушення прав і свобод громадян Росії. Зокрема, серед іншого члени комітету згадали другий вирок колишнім співвласникам ЮКОСа Михайлу Ходорковському і Платону Лебедєву, нерозкриті вбивства журналістів Пола Хлєбнікова та Ганни Політковської, побиття Михайла Бекетова і Олега Кашина.

Крім того, в законопроекті з посиланням на дослідження фонду ІНДЕМ йдеться про те, що щорічний загальний обсяг хабарів в РФ обчислюється сотнями мільярдів доларів. Члени конгресу зазначили, що "систематична корупція підриває довіру до інститутів демократії в Росії, а також ставить під сумнів верховенство закону і дотримання в країні норм права".

Що стосується Сергія Магнітського, то американські законодавці звинуватили владу РФ в систематичній нарузі над Магнітським, "репресивному арешті і тортурах в ув'язненні".