ua en ru

Комітет рекомендує ВР встановити непрацездатним родичам ветеранів війни допомогу не менше 285% від прожиткового мінімуму

Комітет Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону №3615 "Про внесення зміни до закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо довічного грошового утримання членам сімей загиблих військовослужбовців". Про це повідомила прес-служба ВР.

Законопроект пропонує передбачити з 1 січня 2014 р. щомісячну виплату грошової допомоги батькам, одному з подружжя, який не одружився вдруге, дітям, які стали інвалідами до досягнення повноліття, військовослужбовців, партизанів, підпільників, які загинули (пропали безвісти) під час участі у бойових діях в період Великої Вітчизняної війни та воєнних дій і конфліктів на території інших держав, з таким розрахунком, щоб розмір їх пенсійної виплати (державної соціальної допомоги або щомісячного довічного грошового утримання, що виплачуються замість пенсії) з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, пенсій за особливі заслуги перед Україною, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій (державної соціальної допомоги або щомісячного довічного грошового утримання, що виплачуються замість пенсії), встановлених законодавством, становив не менше 285% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (2704,65 грн, з урахуванням прожиткового мінімум для осіб, які втратили працездатність з 1 грудня 2013 р. 949,00 грн).

Окрім того, законопроектом передбачається надати таким особам право на безплатне щорічне забезпечення санаторно-курортним лікуванням (згідно з діючою редакцією закону такі особи мають прав на санаторно-курортне лікування один раз на два роки).