ua en ru

Комітет рекомендує ВР прийняти проект щодо стимулювання сімейних фермерських господарств

Комітет рекомендує ВР прийняти проект щодо стимулювання сімейних фермерських господарств Фото: Верховна Рада (РБК-Україна)

Законопроект рекомендується прийняти за основу

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу законопроект №6490 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств". Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Так, завдання законопроекту полягають у створенні правових, економічних та соціальних передумов для легалізації сімейних фермерських господарств з набуттям статусу фізичної особи-підприємця – виробника сільськогосподарської продукції, та, відповідно, у забезпеченні їм повноцінної участі в соціально-економічному житті держави із встановленням пільгового порядку сплати єдиного соціального внеску. Також проектом пропонується унеможливити до 1 січня 2028 року проведення контролюючими органами заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності фізичних осіб-підприємців, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, визначених у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу.

Передбачається, що впровадження положень законопроекту створить необхідне фінансове підґрунтя для створення та ефективної діяльності сімейних фермерських господарств, позитивно позначиться на рівні їх доходів та забезпечить зростання доходної бази місцевих бюджетів сільських територій.

"За результатами обговорення комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств", № 6490, прийняти за основу", - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, раніше комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект №7060 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань в сфері розпорядження землями державної та комунальної власності".