ua en ru

Комітет рекомендує ВР схвалити за основу законопроекти про Нацбюро фінбезпеки

Комітет рекомендує ВР схвалити за основу законопроекти про Нацбюро фінбезпеки Фото: парламент (РБК-Украина)

У комітеті вважають за необхідне прийняття за основу не лише президентського проекту, а й альтернативних

Комітет парламенту з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній раді прийняти за основу законопроекти про Національне бюро фінансової безпеки України, передає інформаційне управління ВР.

Вказано, що члени комітету на черговому засіданні розглянули три законопроекти за №№8157, 8157-1 і №8157-2. Зазначимо, що проект закону №8157 "Про Національне бюро фінансової безпеки України" визначено президентом як невідкладний для позачергового розгляду парламентом.

"Члени комітету під час обговорення відзначали, що всі три законопроекти є ґрунтовними, базовими та визначають мету, принципи, правові та організаційні засади створення та діяльності нового органу у сфері фінансової безпеки, його завдання та повноваження, систему та структуру, встановлюють обов'язки та відповідальність його працівників, основи співпраці з державними органами, підприємствами, установами та організаціями, компетентними органами інших держав та міжнародними організаціями, юридичними та фізичними особами тощо", - наголошується у повідомленні.

При цьому вказано, що проекти мають і свої особливості та відмінності. Їх положення відрізняються у частині правового статусу, повноважень, підпорядкування, гарантій фінансової та політичної незалежності органу, підслідності кримінальних справ, порядку отримання інформації, що містить банківську таємницю, граничної кількості працівників.

"Проаналізувавши основний та альтернативні законопроекти, члени комітету погодилися з нагальною необхідністю створення принципово нового єдиного правоохоронного органу, що протидіятиме злочинам у сфері публічних фінансів та забезпечуватиме фінансову безпеку України. За результатами обговорення комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній раді прийняти усі три законопроекти за основу", - повідомили у комітеті.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко просив ВР прискорити прийняття законопроекту про "Національне бюро фінансової безпеки" з позначкою "невідкладний".